20 Σεπ 2016

Ο ξαφνικός θάνατος του Grexit


Ο… περίεργος «θάνατος» του Grexit
Κωνσταντίνος Μαριόλης

Και ξαφνικά, η τράπεζα που... γέννησε το "φάντασμα" του Grexit, το οποίο στοίχειωσε την ελληνική οικονομία την τελευταία πενταετία, αποφάσισε να το "σκοτώσει". Σε
έκθεσή της που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή, η Citigroup βγάζει το Grexit από το τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί πλέον μέρος του βασικού της σεναρίου.

Βέβαια, αν ελέγξουμε την ευστοχία των προβλέψεων επενδυτικών οίκων – μεταξύ των οποίων και της Citi - για την ελληνική οικονομία μέσα στην κρίση, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, αφού πολλές φορές γινόταν τελικά το αντίθετο. Επίσης, η Citi ήταν αυτή που πριν από λίγες εβδομάδες (τέλη Ιουλίου και τέλη Αυγούστου) έλεγε ότι το Grexit είναι ακόμη εδώ και έβλεπε μαύρα σύννεφα για την ελληνική οικονομία.

Αυτό που φαίνεται πως άλλαξε από τον περασμένο Ιούλιο είναι ότι η αμερικανική τράπεζα ενσωμάτωσε στις προβλέψεις της τις τελευταίες εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τι όμως άλλαξε από τα τέλη Αυγούστου;

Η Citi προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη την επόμενη τριετία επειδή η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων και δεν θα επιτρέψει σε ένα σοβαρό αλλά λιγότερο σημαντικό από πριν ζήτημα να προκαλέσει αναταράξεις που θα επιδεινώσουν περισσότερο το κλίμα. Η προσφυγική κρίση, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία και φυσικά το Brexit, δεν αφήνουν περιθώρια για νέες εστίες αναταράξεων, σύμφωνα με τον οίκο.

Με άλλα λόγια, το Grexit δεν απορρίπτεται ως ενδεχόμενο γιατί η οικονομία ανακάμπτει και η χώρα εισέρχεται σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα ήταν το αισιόδοξο σενάριο. Η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη βγαίνει από το βασικό σενάριο λόγω συγκυριών. Οι συγκυρίες αυτές θα οδηγήσουν στην χαλάρωση των πιέσεων από πλευράς Ευρωπαίων, εκτιμά η Citi.

Όμως, ενώ το... τέλος του Grexit θα μπορούσε να αποτελεί μία πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για τη χώρα μας, η Citi στην ουσία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να κερδίσει τίποτα, αφού οι συζητήσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους τοποθετούνται μετά τις γερμανικές εκλογές, άρα το 2018. Μέχρι τότε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είναι αμφίβολη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μένει ξανά εκτός… παιχνιδιού τόσο σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο και την έξοδο στις αγορές.

Το… περίεργο της υπόθεσης είναι ότι πριν από λίγες ημέρες η Citigroup υποστήριζε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και θα κρατήσει ζωντανό το σενάριο ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών. Μάλιστα έκανε λόγο για ύφεση 7,2% το 2018 και εκτίναξη του πληθωρισμού, με παράλληλη ενίσχυση των πιθανοτήτων για Grexit. Παρόμοια πρόβλεψη είχε κάνει, όπως προαναφέρθηκε και τον Ιούλιο, ενώ στις αρχές Αυγούστου ανέφερε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει επισφαλής και ότι η χαλάρωση των capital controls δεν θα φέρει τις επιθυμητές επιστροφές καταθέσεων.

Προέβλεψε κανείς... σωστά το Grexit;

Εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ο όρος Grexit έχει γίνει συνώνυμο των ανησυχιών για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου του 2015.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi επινόησε τον όρο Grexit για να δώσει έμφαση στην άνευ προηγουμένου πιθανότητα εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη.

Από τότε, πολλές φορές το Grexit ταρακούνησε τις αγορές, τρόμαξε τους επενδυτές και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη λόγω της μεταβλητότητας. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έλαβαν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ορισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ο «προφήτης» των αγορών Nouriel Roubini, ενώ το 2012 είχε προβλέψει την έξοδο της Ελλάδα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, στις αρχές του 2013 έκανε πίσω,  παραδεχόμενος το λάθος του, καθώς όπως υποστήριξε η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να «σηκώσει» μία συντεταγμένη έξοδο όταν Ιταλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τον Μάιο του 2015 ο επιφανής οικονομολόγος Joseph Stiglitz είχε τοποθετήσει τις πιθανότητες του Grexit στο 50%, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2016, το περιοδικό Economist έκανε λόγο για πιθανότητες της τάξης του 60% να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μέχρι το 2020, ενώ τον Μάιο, η UBS έδωσε εκτίμηση για πιθανότητες 20%-30% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: