16 Σεπ 2016

Politico: Το Grexit μεταξύ των λύσεων της ευρωπαϊκής σωτηρίας


Το αμερικάνικο τηλεοπτικό περιοδικό δίνει στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν ανάμεσα σε 12 λύσεις για τη διάσωση της ΕΕ. Μία από αυτές, το Grexit.Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην επικαιρότητα και
στο κέντρο του ενδιαφέροντος την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία έχει εξελίξεις.Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφωνεί ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης. Εκεί ξεδιπλώνει το «όραμά» του και εκθέτει τις προτάσεις του. Την επόμενη εβδομάδα οι 27 πλέον
ηγέτες της Ένωσης θα έχουν ακόμα μία Σύνοδο Κορυφής, στην  Μπρατισλάβα, αυτήν τη φορά το θέμα της θα είναι η μετά –Brexit εποχή.Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico δίνει την ευκαιρία στο κοινό του να επιλέξει μία από τις δώδεκα προτάσεις που έχουν κατά καιρούς «πέσει» στο τραπέζι για τη διάσωση της Ευρώπης.

1. Εστίαση στην ασφάλεια, στην οικονομία και στην απασχόληση των νέων.
2. Μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης.
3. Περισσότερη τεχνοκρατία, λιγότερη πολιτική: Ο Jens Weidmann έχει ζητήσει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος που θα επιβλέπει το κατά πόσο οι χώρες της Ευρωζώνης ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες για τον προϋπολογισμό. Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει να δοθούν κάποιες αρμοδιότητες της Κομισιόν σε έναν ανεξάρτητο φορέα.
4. Ένα σχέδιο που θα βοηθά τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
5. Εξουσία στα κράτη-μέλη.
6. "Βήμα" στο Κοινοβούλιο, ήτοι μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συμμετοχή και μεγαλύτερος έλεγχος της οικονομικής πολιτικής - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
7. Περισσότερη δύναμη στους ηγέτες.
8. Η δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης: Μια ιδέα που υπάρχει ήδη από τη δημιουργία της Ε.Ε..
9. Κατάργηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
10. Άμεση εκλογή των Ευρωπαίων προέδρων (της Κομισιόν ή του Συμβουλίου).
11. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..
12. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: