9 Σεπ 2016

Δύο εκθέσεις-φωτιά για το "success story" της κυβέρνησης


Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tradingfloor, ο αναλυτής της Spotlight Group, Stephen Pope, κάνει ένα "τσεκ απ" στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας σε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα, για το μέλλον της χώρας μας. Στο άρθρο του, ο Pope επισημαίνει ότι μπορεί στο παρελθόν να υπήρχε ο φόβος ότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε περαιτέρω πίεση σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ωστόσο τονίζει ότι με βάση την τωρινή κατάσταση, "ένα Grexit ίσως να μην έφερνε καταστροφή στην Ευρώπη".


"Ο ρυθμός ανεργίας της Ελλάδας, έφτασε το 23.5% τον Μάιο του 2016, χωρίς να έχει αλλάξει από τον αντίστοιχο του Απριλίου ενώ έπεσε από το 25% της προηγούμενςη χρονιάς. Ωστόσο παραμένει ο υψηλότερος της Ευρωζώνης. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, ανέβηκε στο 50,3% τον Μάιο από το 47.4% τον Απρίλιο του 2016, πάνω από το διπλάσιο του εθνικού ρυθμού. Η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η περιορισμένη επανάκαμψη, αιτιολογείται λόγω της κρίσης εθνικού χρέους και της ανικανότητας της Ελλάδας να προσαρμοστεί στον ζουρλομανδύα του ευρώ όπως ήταν σε ιστορικό χαμηλό του ύψους 20.1%, τον Μάιο του 2008. Οι άνεργοι ακόμη νιώθουν ελάχιστες ελπίδες, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας έπεσαν στο 2.1%, στις 15.367 από 15.694 το 2015. Το παράδοξο είναι παρά την επιτακτική ανάγκη για εσωτερική υποτίμηση, ως εργαλείο πολιτικής για να βελτιωθεί η οικονομική επάρκεια, το εργατικό κόστος είναι υψηλότερο τώρα από την περίοδο πριν την κρίση", τονίζει ο Pope.
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στα μνημόνια που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι όσον αφορά το Μνημόνιο 3, "αυτό ήρθε σε μια περιόδο που η Ελλάδα νιώθει ακόμη την επίδραση της μαζικής εισροής μεταναστών, αν και το τωρινό πρόγραμμα δανεισμού έχει γίνει σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των δανειστών . Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό χρέους αναλογκά με το ΑΕΠ, 176.9% το 2015 και στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, η Γερμανία και το ΔΝΤ διατηρούν διαφορετικές οπτικές". Παράλληλα, ο Pope αναφέρει ότι η νίκη του AfD στις τοπικές γερμανικές εκλογές, δυσκολεύει την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ τονίζει ότι "βαθύτερες περικοπές δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα".

Είναι απίθανο το Grexit, μετά το Brexit? Η ΕΕ έχει πάρει πλέον μέτρα προστασίας

Ο αναλυτής της Spotlight, τονίζει ότι μετά το Brexit, "ίσως υπάρχει ζωή στην παλιά μου έκκληση για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ακόμη πιστεύεω ότι είναι τόσο σωστό τώρα όπως ήταν και τότε. Πίσω το 2009, θεωρούταν το πρώτο βήμα σε μια πορεία όπου υπήρχε ο φόβος ότι εάν η Ελλάδα βγει, τότε οι αγορές θα πίεζαν και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία".
"Τώρα όμως", σημειώνει ο Pope, "η διάθεση μπορεί να έχει αλλάξει και ίσως μια τέτοια κίνηση να αποδεικνυόταν πως δεν έιναι καταστροφική. Η Ευρώπη έχει προστατευτικά μέτρα για να περιορίσει την οικονομική μετάδοση -σε αυτή τη λογική οι Ιταλικές τράπεζες είναι περισσότερο προβληματικές" και φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι στην ουσία ένα πολύ μικρό κομμάτι της οικονομίας της Ευρωζώνης".

Τα καλά του Grexit

O Pope ωστόσο, βρίσκει και θετικά στο Grexit, τονίζοντας ότι η χώρα θα "επανακτούσε την οικονομική ελαστικότητα και θα μπορούσε να λειτουργεί με ένα νόμισμα το οποίο θα αντανακλούσε το πραγματικό επίπεδο της οικονομικής της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα, μπορεί να είχε ένα πρόβλημα όμως στην πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές. Η υιοθέτηση ενός ανεξάρτητου αν και πολύ αδύναμου νομίσματος, θα είχε ένα άμεσο ζήτημα εκροής καταθέσεων και έτσι η ΤτΕ θα έπρεπε να επιβάλλει capital controls τα οποία βραχυπρόθεσμα θα έβλαπταν την οικονομία. Το ασθενέστερο νόμισμα που θα προκύψει από την έξοδο από το ευρώ δεν είναι πανάκεια , ωστόσο, μετά από εννέα χρόνια αγώνα και σύγκρουσης, η σημερινή δεινή θέση της Ελλάδας είναι ο τερματικός σταθμός", αναφέρει.

Bloomberg: Αθήνα, Βενεζουέλα και Νιγηρία τα χειρότερα χρηματιστήρια

Την ανησυχητική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει και το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις από τα ελληνικά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα ομόλογα και τις μετοχές. "Τα ελληνικά ομόλογα, έχουν δώσει τις χειρότερες αποδόσεις όλης της Ευρώπης, ακόμη και μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές σχετικά με τα έκτακτα δάνεια του Ιουνίου. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί μόνο την Νιγηρία και την Βενεζουέλα στις χειρότερες επιδόσεις πρωτοβάθμιων μετοχικών δεικτών, οι οποίοι παρακολουθούνται από το Bloomberg κατά τη διάρκεια της περιόδου", τονίζει το δημοσίευμα.

Τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής

Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, "θα υπάρξουν οι συνηθισμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα", ενώ τονίζει ότι η ΕΚΤ "θα κρατήσει σχεδόν σίγουρα τα ελληνικά ομόλογα έξω από την ποσοτική χαλάρωση". Σχετικά με την αξιολόγηση, στο Bloomberg μιλά ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo, ο οποίος αναφέρει ότι "η Αθήνα είναι πίσω στα 15 μέτρα που χρείαζονται για την επόμενη υποδόση"

Γιατί οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα
Το Bloomberg, τονίζει ότι "αυτοί που εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους σε 'ψεύτικες αυγές', είδαν τις επενδύσεις τους να εξαφανίζονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση που χρειάστηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Το πικρό παρελθόν, στο οποίο περιλαμβάνεται η απόφαση του Τσίπρα για δημοψήφισμα το οποίο σχεδόν έβγαλε τη χώρα από το ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές κάθονται έξω από την Ελλάδα".Τέλος, ο γνωστός επενδυτής Emso Esteruelas, τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν θα πάρει προσφορές μέχρι η τωρινή διοίκηση να είναι πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: