Ενα επαχθέστατο καθεστώς φορολόγησης αναμένεται να ισχύσει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 για πάνω από 1.000.000 πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 44% επί εξωπραγματικών ποσών τεκμαρτού εισοδήματος!Με το Μνημόνιο 3, που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη λειτουργία των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και, στο πλαίσιο αυτό, να διορθώσει τις «υπαναχωρήσεις» που έγιναν με τον ν. 4330/2015 όσον αφορά τον τρόπο
φορολόγησης ορισμένων αδύναμων οικονομικά φυσικών προσώπων που πιάνονται στα «δίχτυα» των τεκμηρίων. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει τις διατάξεις αυτές σε ισχύ μέχρι και φέτος, όμως από του χρόνου δεν θα μπορεί πλέον να τις παρατείνει άλλο.
Ετσι, όσοι φορολογούμενοι αποκτήσουν φέτος και εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του επομένου έτους πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 100% του κύριου φόρου, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις!
Ουσιαστικά για το έτος 2016 όλοι αυτοί οι πολίτες θα φορολογηθούν με τελικό φορολογικό συντελεστή 44% επί ανύπαρκτων εισοδημάτων!
Το πρόβλημα αυτό αγγίζει τις εξής περιπτώσεις:
α) Τα εισοδήματα των ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση.
β) Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
γ) Οι αποζημιώσεις ανέργων ή εργαζομένων από το κοινοτικό ή εθνικό ταμείο για την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.
δ) Τα εισοδήματα που αποκτούν δικαιούχοι προγράμματος «επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» (αφορά πρώην εργαζομένους εταιριών που έκλεισαν και οι οποίοι υπάχθηκαν στα προγράμματα αυτά).
ε) Τα εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι έργου στα ΚΕΠ, Δημόσιο και λοιπά ΝΠΔΔ.
στ) Τα εισοδήματα που αποκτούν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λπ. εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολουμένους, όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.ά., που συμμετέχουν σε εργασίες, όπως έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εισοδημάτων θα προβλέπεται επαχθής φορολόγηση επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 100% του κύριου φόρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου