27 Οκτ 2016

Μαινόμενοι πρόσφυγες και στην Ηλεία

Οκτώ άτομα ξυλοκόπησαν 30χρονη εργαζόμενη στο κέντρο της Μυρσίνης μετά από το θάνατο μωρού σε πισίνα! 
Καζάνι που βράζει θυμίζει ο καταυλισμός φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, μετά τον θάνατο ενός προσφυγόπουλου από τη Συρία σε αφύλακτη πισίνα. Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία, αμέσως μετά το συμβάν, μετανάστες -εκτός ελέγχου- επιτέθηκαν σε εργαζόμενη του κέντρου με γροθιές και κλοτσιές, ενώ προπηλάκισαν θαμώνες παρακείμενης καφετέριας!

Οπως ανέφερε σε αστυνομικούς η 30χρονη Αρτεμις, εργαζόμενη στο κέντρο φιλοξενίας, όταν διαπιστώθηκε ότι το αγοράκι, 1,5 έτους, δεν έχει τις αισθήσεις του κινήθηκαν προς το μέρος της, ζητώντας να πάρουν το αυτοκίνητό της για να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο. 

Οι διασώστες, ωστόσο, είχαν ήδη διαπιστώσει ότι ήταν νεκρό, κάτι που δεν μπορούσαν να δεχτούν οι συγγενείς του - και άλλοι πρόσφυγες. Τότε, σύμφωνα με την κατάθεση της 30χρονης, άνδρες και γυναίκες άρχισαν να την τραβούν και να τη γρονθοκοπούν, με συνέπεια να τη ρίξουν στο έδαφος. Λίγη ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου έχοντας μώλωπες σε όλο το σώμα της και στα χέρια της. Την καταγγελία της εργαζομένης στο κέντρο επιβεβαίωσε, σε κατάθεσή του, και ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος υποστήριξε ότι τη χτύπησαν 7 με 8 άτομα και κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν και μικρά μαχαίρια (που δεν χρησιμοποίησαν). Το επεισόδιο, ωστόσο, δεν έληξε εκεί, καθώς, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες προπηλάκισαν και απείλησαν με μεταλλικά αντικείμενα θαμώνες -μεταξύ των οποίων και η κόρη του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης, Αλίς Μοράντ-, εργαζομένους και τον ιδιοκτήτη παρακείμενης καφετέριας, καθώς και τους αστυνομικούς, που εκείνη τη στιγμή έσπευσαν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Οπως αργότερα έγινε γνωστό, οι μαινόμενοι πρόσφυγες ζητούσαν από όσους βρίσκονταν στην καφετέρια να μεταφέρουν το (νεκρό;) παιδί -η κηδεία του έγινε χθες στη Μυρσίνη- στο νοσοκομείο.

Συνωστισμός και εντάσεις στη Σάμο
Στη βαθιά «δίνη» του προσφυγικού ζητήματος βρίσκεται -ξανά- το τελευταίο διάστημα και η Σάμος, όπου μέσα σε διάστημα 30 ημερών ο αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών διπλασιάστηκε! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται στο νησί ανέρχονται σε 2.126 (αριθμός ρεκόρ από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας), τη στιγμή που οι υποδομές επαρκούν για τη φιλοξενία μόλις 850 ανθρώπων.

Επεισόδια

Συνέπεια της κατάστασης είναι να ξεσπούν διαρκώς εντάσεις, όπως το έντονο επεισόδιο που προκλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Στο περιστατικό πρωταγωνίστησαν δύο μετανάστες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ξεσήκωσαν ομοεθνείς τους και άρχισαν να πετούν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι δύο υποκινητές συνελήφθησαν. Την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί λόγω της καθυστέρησης εξέτασης αιτημάτων χορήγησης ασύλου και την αργοπορία στις αναχωρήσεις επισήμανε σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Μουζάλας: «Αμυγδαλέζες» για τους παραβατικούς
Κλειστά κέντρα (τύπου... Αμυγδαλέζας) ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές. Σε αυτή την εξαγγελία προέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, όταν ερωτήθηκε για τα κλιμακούμενα επεισόδια σε Λέσβο, Σάμο και Ηλεία.

«Τα hot spots είναι μια δύσκολη κατάσταση, κόπηκε η είσοδος των ανθρώπων στην Ευρώπη και θα έχουμε επεισόδια. Προσπαθούμε να τα περιορίσουμε. Θα 'ναι λάθος να θεωρεί κανείς πως η ζωή στα hot spots θα είναι αδιατάρακτη» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόθεσε ότι «όσο ισχύει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι διαχειρίσιμη και πολύ γρήγορα και στα νησιά, ελπίζω».

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι στην ηπειρωτική χώρα μεταφέρονται όσοι έχει κριθεί ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και άφησε να εννοηθεί ότι για τους πρόσφυγες οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά θα είναι καλύτερες. Σχετικά με την τεταμένη κατάσταση των τελευταίων ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε -σε αυστηρό τόνο- ότι «οι παραβατικοί (σ.σ.: πρέπει) να έχουν φόβο», ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία κλειστών κέντρων και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στα νησιά.
Οταν, τέλος, ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το υπουργείο, ο κ. Μουζάλας δήλωσε «ευλογημένος που με τίμησαν να ασχοληθώ με αυτό το θέμα» και πως «όταν έρθει η ώρα να σταματήσω, θα μαθευτεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: