31 Οκτ 2016

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν την πρόταση για διπλό νόμισμα

 Όπως αναφέρουν  αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα με το ευρώ, για να καλύψει εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί. Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να της δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις. 


Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις κλπ, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχετικές πληρωμής – ένα έγγραφο που θα ισοδυναμεί με συγκεκριμένο ποσό σε ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, το οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν όλοι οι εγχώριοι πωλητές προϊόντων και υπηρεσιών. Η πρακτική αυτή ήδη ακολουθείται σήμερα με κουπόνια που διανέμονται μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων που είναι ανταλλάξιμα με αγορές τροφίμων. Ανταλλάξιμα κουπόνια χορηγούν και επιχειρήσεις σε υπαλλήλους τους
Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές,κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα χρειαστεί να εκδόσει παρόμοιες υποσχετικές  οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για εσωτερικές συναλλαγές.
Ταυτόχρονα, το κράτος θα χρησιμοποιούσε τα ευρώ από έσοδα από φόρους, τις εξαγωγές και τον τουρισμό, για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ένας τέτοιος  διακανονισμός θα είναι προσωρινός για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές, ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια, έχει αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Όπως έχει φανεί στο πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να συγκεντρώσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: