26 Οκτ 2016

Οι θεσμοί απειλούν με νέα μέτρα

Μάριος Ροζάκος

Αμφισβητούν τις εκτιμήσεις για τον φετινό Προϋπολογισμό και τις προβλέψεις για το 2017! Πιέζουν για (ομαδικές) απολύσεις
Η απειλή των νέων μέτρων στοιχειώνει από χθες τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών, καθώς οι επικεφαλής του κουαρτέτου, με «πρώτο βιολί» την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, έδειξαν ότι αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμο του φετινού Προϋπολογισμού
και τις προβλέψεις για το 2017. Ταυτόχρονα, η κυρία Βελκουλέσκου επιδεικνύει εμμονή στην καθιέρωση «υποκατώτατου» μισθού και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πρόβλημα για τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο είναι ότι και η επιτροπή σοφών είχε ταχθεί υπέρ ενός «υποκατώτατου» μισθού, που θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο (δηλαδή 527 και 556 ευρώ μεικτά, αντιστοίχως).

Δίωρη συναντήση 
Κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017. Ηδη το ΔΝΤ ακονίζει τα μαχαίρια του για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου, παρόλο που κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επαναλάμβαναν χθες: «Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν βρει δύο «πατήματα» για να στριμώξουν την ελληνική πλευρά:

1. Την πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η οποία «κόντυνε» το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ. Κυβέρνηση και κουαρτέτο καλούνται τώρα να προσδιορίσουν την επίπτωση της διαφοράς αυτής (carry over effect) στον φετινό Προϋπολογισμό.

2. Τη δυστοκία στην εξεύρεση 460.000.000 ευρώ από τα 760.000.000 ευρώ που συνολικά απαιτούνται το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών υποστήριξαν χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών στα προνοιακά επιδόματα, πιέζοντας έτσι για περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ή αύξηση φορολογικών βαρών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα, το μικρό περιθώριο μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ, από 1,8% που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, και η ανακατεύθυνση 300.000.000 ευρώ που προορίζονται στο προσχέδιο για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στον δεύτερο γύρο της τρέχουσας αξιολόγησης, τον Νοέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: