11 Οκτ 2016

Οι αγορές βλέπουν διάλυση της ευρωζώνης


Γιώργος Τραπεζιώτη
Κάποιοι στο Brexit, πέρα από τα πιο πρακτικά ζητήματα, που αφορούν το είδος της μελλοντικής σχέσης Βρετανίας - Ε.Ε., διαβλέπουν κάτι σημαντικότερο: Μία σαφή απόπειρα από τους ευρωσκεπτικιστικούς κύκλους να παρουσιάσουν στη γηραιά ήπειρο μια «ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση πολιτικής αρχιτεκτονικής» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εντοπίζουν μία εναλλακτική πρόταση για την πολιτική αυτοδιάθεση των λαών της Ευρώπης, χωρίς τις αγκυλώσεις της αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που
επιβάλλονται από το ευρωζωνικό διευθυντήριο. Μόνο παράλογο δεν είναι, λοιπόν, την περίοδο τούτη οι Βρυξέλλες να «μαρκάρουν» στενά το Λονδίνο, και επιδιώκουν η βρετανική έξοδος να έχει το υψηλότερο δυνατό κόστος για τη χώρα.
Το Σαββατοκύριακο, πάντως, κορυφαίο στέλεχος των αγορών παρατηρούσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν απαραίτητα το... πάνω χέρι σε όλη αυτή την κατάσταση. Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου έκανε πιθανότερη τη διάλυση της ευρωζώνης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, δήλωνε με νόημα ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των μελών του IFF (Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών) στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, κόντρα στη φημολογία των τελευταίων ημερών, δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph» υπογράμμιζε, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ότι όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. που κατοικούν στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν απρόσκοπτα στη χώρα και μετά το Brexit.
Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στις σελίδες της βρετανικής εφημερίδας, τη στιγμή που επισήμως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί τη δυνατότητα στους πολίτες από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ενωση. Πρόσφατα, η νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έχει δηλώσει ότι είναι μεν διατεθειμένη να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής των πολιτών από άλλες χώρες της Ε.Ε. στη Βρετανία, αλλά αυτό -όπως τόνισε- θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν από τις Βρυξέλλες στους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: