ράφια των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν χρήματα ώστε να προβούν στις απαραίτητες προμήθειες, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η θεραπεία ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς. Το πρόβλημα, για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο αρμόδιος τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, έχει προκύψει εξαιτίας του μειωμένου προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που έχει προκαλέσει ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα, ο κλειστός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων που εφαρμόζεται φέτος πρώτη φορά είναι 570.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο. Από αυτό το ποσό, 510.000.000 ευρώ αφορούν τα νοσοκομεία και τα 60.000.000 ευρώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Δαπάνες 750.000.000 ευρώ
Ωστόσο, οι φετινές συνολικές δαπάνες για φάρμακα στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ έχουν ανέλθει έως σήμερα στα 750.000.000 ευρώ και αυτό ήταν γνωστό από το 2015, καθώς γιατροί αλλά και παράγοντες της αγοράς του φάρμακου απηύθυναν σχετικές προειδοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι το ποσό των 570.000.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη είναι επικίνδυνα χαμηλό και υπολείπονται τουλάχιστον 180.000.00 ευρώ. Παράλληλα, σε περίπτωση υπέρβασης του «σφιχτού» προϋπολογισμού, το κόστος θα καλύψει η φαρμακοβιομηχανία μέσω του μηχανισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback), που πλέον ισχύει και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι το ότι ο φετινός προϋπολογισμός του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι 19.000.000 ευρώ από 15.500.000 πέρυσι. Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό ενισχύθηκε με «ένεση» 2.000.000 ευρώ, καθώς το ταμείο ήταν... μείον. Πάντως, χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για φάρμακα ενισχύεται με 20.000.000 ευρώ και για τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες με άλλα 20.000.000 ευρώ.
Πορεία διαμαρτυρίας από το «Καραβάνι της Υγείας»
Με επικεφαλής δύο πανέμορφα μαύρα άλογα που έσερναν άμαξες, ένα αγροτικό αυτοκίνητο που μετέφερε στην καρότσα του έναν «ασθενή» (κούκλα) και κρατώντας πολλά πλακάτ με ματωμένες μπλούζες και γάντια, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια θεραπευτήρια και νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα πορεία διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας τους έως τις 11 το πρωί στην Αττική - και της 24ωρης απεργίας τους στην περιφέρεια.
Το «Καραβάνι της Υγείας», συνοδεία μηχανών και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ξεκίνησε μετά τις 8 χθες το πρωί από τα κεντρικά γραφεία του ΕΚΑΒ στη λεωφόρο Μεσογείων, πέρασε από τα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και Σωτηρία και προχώρησε στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», Ιπποκράτειο, Αρεταίειο, ΝΜΤΣ, Αιγινίτειο και Ευαγγελισμός. Η πορεία των εργαζομένων κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και 3ης Σεπτεμβρίου.
Γιατροί και εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
Κομπίνα 180.000 € σε βάρος του ΙΚΑ αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.
«Τρύπα» ύψους 180.000 ευρώ προκάλεσε στο ΙΚΑ Αιγάλεω πολυμελές κύκλωμα, το οποίο εξαρθρώθηκε από τους «Αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων), σε συνεργασία με τη διοίκηση του ιδρύματος.
Τα βασικά γρανάζια της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν τέσσερις υπάλληλοι του ΙΚΑ, ενώ περιφερειακό ρόλο είχαν ακόμα πέντε άτομα, και συγκεκριμένα ένας υπάλληλος της Βουλής (!) και τέσσερις ιδιώτες, οι οποίοι συνελήφθησαν. Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλη μία υπάλληλος του υποκαταστήματος και δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ.
Οι επίορκοι υπάλληλοι έπαιρναν στα χέρια τους τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει στο ίδρυμα οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να λάβουν χρήματα για δαπάνες που αφορούσαν αγορά ιατρικού εξοπλισμού (αναπηρικά αμαξίδια, μάσκες οξυγόνου κ.ά.). Μόλις τα λεφτά έμπαιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, έβγαζαν ξανά από το συρτάρι τις αιτήσεις και τις πλαστογραφούσαν, αναγράφοντας τα προσωπικά στοιχεία τους ή τα στοιχεία των συνεργών τους, ώστε κάποιο από τα μέλη του κυκλώματος να εισπράξει, παρανόμως, το ίδιο ποσό.
Με αυτήν τη μέθοδο κατόρθωσαν να δικαιολογήσουν 219 παροχές ασθενείας, ενώ σε κάποιες «χρέωσαν» αναλώσιμα υλικά σε νεκρούς. Για να κουκουλώσουν την κομπίνα, επενέβαιναν εκ νέου στις αιτήσεις, επαναφέροντας τον αριθμό του ασφαλισμένου.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου