4 Οκτ 2016

Ιλιγγος από τα ποσοστά ανεργίας στη Β. Ελλάδα

Τα πραγματικά νούμερα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που εμφανίζουν επίσημα στοιχεία της Πολιτείας! Στο πρόβλημα έρχονται να προστεθούν και η μαύρη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η καθυστέρηση στους μισθούς. Σε θλιβερή παράδοση τείνει να εξελιχθεί η κοινή σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της βόρειας Ελλάδας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), που γίνεται τα τελευταία χρόνια λίγο πριν από τη ΔΕΘ. 
Φέτος για ακόμη μια φορά η σκιά της ανεργίας πέφτει βαριά σε νομούς που κάποτε ήταν παραγωγικοί, με τα ποσοστά των ανέργων να προκαλούν θλίψη και ίλιγγο, και να δημιουργούν προβληματισμό. Άλλωστε, χέρι χέρι με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πάνε η απλήρωτη και μαύρη εργασία, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η υποαπασχόληση, που μπορεί να μην προσμετρώνται στην ανεργία, καταδεικνύουν όμως ακόμα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η φτωχομάνα

Η φτωχομάνα Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τον τίτλο της. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η πραγματική ανεργία ανέρχεται σε 30%-31%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε κατά την παρουσίαση της μελανής αυτής εικόνας πώς είναι δυνατόν η ανεργία να εμφανίζει στα επίσημα στοιχεία πτωτική τάση και τον Ιούνιο του 2016 να υπάρχει αύξηση 25.000 καταγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στη Δράμα, όπου το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του τοπικού εργατικού κέντρου Γιώργου Σαβρίδη ξεπερνά το 40%. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 118 επιχειρήσεις στην περιοχή και πολλοί πήραν των ομμάτιών τους στο εξωτερικό, κάτι που συμβάλλει ώστε η επίσημη ανεργία να φαίνεται ελαφρώς μειωμένη, αφού ο άνεργος που μεταναστεύει βγαίνει από τη λίστα ανεργίας. Μαύρα είναι τα πράγματα και στην Καστοριά, με το ποσοστό ανεργίας να ξεπερνά αυτό της εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου Γιώργος Μαλέας ανέφερε πως θα ήταν επιεικής αν μιλούσε για ποσοστά ανεργίας 40% με 45%, κάνοντας λόγο ακόμα και για 70% μεταξύ των νέων. «Εμφανίζουν τους ανέργους στις 7.000, αν μετρήσετε τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι πολύ κάτω από τις 7.000» ανέφερε.

Στη Φλώρινα
Στη Φλώρινα η ανεργία φτάνει το δυσθεώρητο 78% στους νέους, ενώ συνολικά είναι περίπου 40%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνο Σιάκο, από τις 4.300 επιχειρήσεις του 2009 έχουν απομείνει σε λειτουργία μόλις 2.700. Το αγκάθι της γειτνίασης με χώρες που έχουν μικρή φορολογία και προσελκύουν τις επιχειρήσεις έθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Αλκης Απιδόπουλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου η ανεργία στην περιοχή φτάνει το 36%. Σημειώνεται ότι από το 2009 7.500 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με συνέπεια πολύς κόσμος να μεταναστεύσει. Στο 40% εκτιμάται ότι ανέρχεται η ανεπίσημη ανεργία στο Κιλκίς, σύμφωνα τον Τάσο Καπινίδη του τοπικού εργατικού κέντρου, ο οποίος ανέφερε πως η επίσημη ανεργία τοποθετείται στο 30% και έθεσε επίσης θέμα μετανάστευσης σε όμορες χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Τον δρόμο για το εξωτερικό παίρνουν πολλοί από την Ξάνθη και τα γύρω χωριά, καθώς η ανεργία στην περιοχή φτάνει το 42%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Αγγελου Μπεμπεκίδη.

Εν τω μεταξύ, στο 30% κινείται η ανεργία στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τη Δέσποινα Κωνσταντίνου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, που σημείωσε μάλιστα πως τα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας, κυρίως σε επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών και σε σούπερ μάρκετ, έχουν ενταθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα στο 40% ανέρχεται η ανεργία στην Αλεξάνδρεια, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Θεοδώρα Γιοβανοπούλου, η οποία επισήμανε και τα φαινόμενα υποαπασχόλησης στην περιοχή.

Στην Κοζάνη
Πάνω από 60% είναι η ανεργία στις νέες ηλικίες στην Κοζάνη, ενώ συνολικά η ανεργία φτάνει το 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Αρη Κουρκούτα. Οπως σημείωσε ο ίδιος, 510 επιχειρήσεις έχουν κλείσει στην περιοχή από την αρχή του χρόνου, ενώ έχουν μειωθεί κατά 50% οι εργολαβίες της ΔΕΗ. Στα ίδια δυσθεώρητα ύψη, πάνω από 60%, υπολογίζεται η ανεργία στην περιοχή Εδεσσας και Αλμωπίας στους νέους, ενώ μεταξύ 30% και 35% κυμαίνεται το συνολικό ποσοστό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου Νίκο Γκοτζαμάνη.

400 € για 13 ώρες δουλειά
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται η Χαλκιδική, που είναι τουριστικός νομός, αφού τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στο 20%, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου Θόδωρος Αδαλής. Ο ίδιος πάντως κατήγγειλε τακτικές επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους 13 ώρες την ημέρα με μισθούς 400 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: