Το Πουέρτο Ρίκο βρέθηκε στο οικονομική αδιέξοδο για παρόμοιο λόγο με την Ελλάδα: είναι αναγκασμένο να χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, το Αμερικανικό δολάριο, όπως ακριβώς η Ελλάδα χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, το ευρώ. Το Πουέρτο Ρίκο είναι μια χώρα της Καραϊβικής που έχει να συναγωνιστεί οικονομικά με χώρες όπως την Αϊτή, το Τρίνινταντ, και την Τζαμάικα, έχοντας όμως το ακριβό δολάριο, όπως δηλαδή η Ελλάδα έχει το ακριβό ευρώ. Και συνεπώς, αυτό
που έχει συμβεί είναι ότι έχει καταρρεύσει η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο και έχει ακολουθήσει στη συνέχεια μια τεράστια φυγή μετανάστευσης από το νησί.
Πλέον σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Πουέρτο Ρίκο ζει στις ΗΠΑ, κυρίως στη Νέα Υόρκη και στην Φλόριντα. Η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει καταρρεύσει καθώς είναι αλυσοδεμένη με το δολάριο, ακριβώς όπως η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη στο ευρώ και υποφέρει.
που έχει συμβεί είναι ότι έχει καταρρεύσει η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο και έχει ακολουθήσει στη συνέχεια μια τεράστια φυγή μετανάστευσης από το νησί.
Πλέον σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Πουέρτο Ρίκο ζει στις ΗΠΑ, κυρίως στη Νέα Υόρκη και στην Φλόριντα. Η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει καταρρεύσει καθώς είναι αλυσοδεμένη με το δολάριο, ακριβώς όπως η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη στο ευρώ και υποφέρει.
Η διαφορά όμως είναι πως στις ΗΠΑ υπάρχει πραγματικός διάλογος σε πολιτικό επίπεδο για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο. Στην μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που θεωρούν πως πρέπει να αποπληρωθούν οι τράπεζες και τα προαναφερόμενα αρπακτικά fund, όπως αυτό του συνεταίρου του Πολ Σίνγκερ, τον Μαρκ Μπρόντσκι, που έχει αγοράσει ένα μεγάλο ποσοστό των ομολόγων και των χρεών του Πουέρτο Ρίκο.
Από την άλλη, πολλοί πολιτικοί, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, και το Δημοκρατικό κόμμα έχουν προτείνει μια λύση που απέχει πολύ από αυτά που έχει απαιτήσει η Γερμανία στην περίπτωση της Ελλάδας: προτείνουν να επιτραπεί στο Πουέρτο Ρίκο να κηρύξει πτώχευση, να «κουρέψει» ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους του, και να αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο χρέος με βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής, χωρίς να απαιτούν αυτά που απαιτεί σε παρόμοιες περιπτώσεις το ΔΝΤ, δηλαδή περικοπές και λιτότητα.
Ωστόσο, παρόλο που αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης Ομπάμα, δεν είναι η θέση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τα στελέχη του οποίου, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, απαιτούν από το Πουέρτο Ρίκο σκληρά μέτρα λιτότητας, μεγάλης κλίμακας απολύσεις στο δημόσιο τομέα, την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ηλεκτροδότησης, μειώσεις συντάξεων, και όλα τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα λιτότητας που βλέπουμε να εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
Οπότε η εκλογική διαμάχη που διεξάγεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κρίνει εάν θα νικήσουν τα αρπακτικά fund ή ο λαός του Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν αισθάνονται όπως αισθάνονται οι Γερμανοί. Πιστεύουν πως το Πουέρτο Ρίκο είναι μέρος της Αμερικής και ότι συνεπώς πως ο λαός του Πουέρτο Ρίκο αξίζει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι Αμερικάνοι, αντί να καταστραφεί αυτό το νησί οικονομικά.
Οπότε μιλάμε για μια σκληρή διαμάχη, ακριβώς όπως στην Ελλάδα, μόνο που στην Ελλάδα η μάχη είναι ανάμεσα στον λαό σας, την κυβέρνηση σας, το ΔΝΤ και τους Γερμανούς, ενώ στην περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο η διαμάχη είναι ανάμεσα στον λαό του Πουέρτο Ρίκο, τα αρπακτικά fund, και τα κόμματα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατών.
Βέβαια, υπάρχουν πολλά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που δεν συμφωνούν στο να προσφερθεί βοήθεια στο Πουέρτο Ρίκο, όπως επίσης υπάρχουν στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που επιθυμούν να βοηθηθεί το Πουέρτο Ρίκο.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα αρπακτικά fund και οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από αυτά τα fund υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, και παρόλο που ο πρόεδρος Ομπάμα είναι από το Δημοκρατικό κόμμα, η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, και αυτοί δεν επιτρέπουν μια λύση για το Πουέρτο Ρίκο να περάσει, όπως ακριβώς οι Γερμανοί δεν επιτρέπουν να περάσει μια καλύτερη λύση για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου