Επέκταση του τρίτου προγράμματος δανειοδότησης της χώρας μας μετά τον Αύγουστο του 2018 ή συμφωνία για νέο, τέταρτο Μνημόνιο, απαιτεί το ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιεύσει εκ νέου κεφάλαια προς την Ελλάδα, όπως διεφάνη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Παράλληλα, ζητεί να επισπευσθεί η αποπληρωμή των 12,88 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα στο Ταμείο έως το 2023, εάν η Ελλάδα βγει επιτυχώς στις αγορές,
και να επιστραφούν κατά προτεραιότητα τυχόν νέα κεφάλαια που θα διαθέσει. Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού θεωρούν ότι, ακόμα και αν βρεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου συμβιβαστική φόρμουλα με τους Ευρωπαίους για το χρέος, το ΔΝΤ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα που λήγει σε ενάμιση χρόνο. Συνεπώς είτε το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM θα πρέπει να παραταθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 είτε θα πρέπει να λήξει πρόωρα και να αντικατασταθεί από νέο, τέταρτο Μνημόνιο με μεγαλύτερη διάρκεια. Και στις δύο περιπτώσεις το ΔΝΤ, εφόσον αποφασίσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνάψει ξεχωριστό Μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί στο πρώτο και στο δεύτερο Μνημόνιο.
Πρόσθετη βασική προϋπόθεση για να διαθέσει ξανά το ΔΝΤ πόρους προς την Ελλάδα είναι να διασφαλιστεί ότι τα δάνειά του θα αποπληρωθούν κατά προτεραιότητα. Με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας καλείται να καταβάλει 12,88 δισ. ευρώ στο Ταμείο έως το τέλος του 2023, προκειμένου να εξοφλήσει τα δάνεια των δύο πρώτων Μνημονίων. Το ΔΝΤ θέτει, λοιπόν, δύο όρους για την εκταμίευση νέου δανείου: (α) να του επιστραφεί γρηγορότερα το υπόλοιπο που απομένει από τα δάνεια των δύο πρώτων Μνημονίων, αν η χώρα μας καταφέρει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, (β) να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι ότι όσο διαρκεί η αποπληρωμή του καινούργιου δανείου, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις.
Θέλουν νέες μειώσεις στις συντάξεις
Η πλήρης ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει και νέα σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και το εργασιακό πεδίο, όπως έχουν καταστήσει σαφές ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός του Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στο τρίπτυχο: «Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις, μειώστε δραστικά το αφορολόγητο όριο, απορυθμίστε την αγορά εργασίας». Το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, με το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, άρα οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν τα σπασμένα, και ότι από τις νέες περικοπές θα εξοικονομηθούν χρήματα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (λες και οι συνταξιούχοι είναι... προνομιούχοι!).
Επίσης, κατά το ΔΝΤ, πρέπει να συρρικνωθεί το αφορολόγητο όριο, ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, και να απορυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας με επί τα χείρω αλλαγή του πλαισίου για απεργίες και συλλογικές διαπραγματεύσεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επαναφορά της ανταπεργίας.
Πηγή: https://goo.gl/mXGgDC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου