29 Οκτ 2016

Φιλικό Grexit, ολική διαγραφή χρεών και συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή προτείνει το Ifo, το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου


Φιλικό Grexit, ολική διαγραφή χρεών και συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή προτείνει το Ifo, το κορυφάιο Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου, για την Ελλάδα. Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου, Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, αναφέρει ότι πολλοί στο ifo, όπως ο Πρόεδρός του Χανς Βέρνερ Ζιν αλλά και ο ίδιος, πιστεύουν ότι αυτή είναι η
μοναδική λύση στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.

Σε συνέντευξή του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,η οποία έλαβε ελάχιστη ή ανύπαρκτη δημοσιότητα στην εδώ χώρα της Ευρωλωτοφαγίας, ο κορυφαίος Αυστριακός οικονομολόγος  τόνισε πως, «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφαση του 2010». Ο ίδιος όσο και άλλοι στο ifo θέτουν «το μεγάλο ερώτημα» εάν ήταν ορθό «να επιλεγεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή θα ήταν καλύτερα να είχε αποχωρήσει». Η απάντησή τους είναι πως «θα ήταν καλύτερα για όλους, για τους δανειστές, ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες και την Ελλάδα φυσικά, ότι πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους όπως στην Αργεντινή».

Ο καθηγητής Φέλμπερμάιερ υποστηρίζει, ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό βιώσιμο μοντέλο ώστε μετά να πείτε στην Ευρώπη: ιδού το σχέδιο για τη νέα Ελλάδα και να ζητήσετε την υποστήριξή της». Πρέπει «να πείτε πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης. Στην Ιρλανδία όπου δεν υπήρχαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτό έγινε επί τη βάσει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης».

Κατά την άποψη του Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καταστροφικό, αφού αμέσως μετά ένα πρόγραμμα βοήθειας θα εξασφάλιζε «ότι δεν θα επικρατήσει το χάος στη χώρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζική ανεργία ή έλλειψη φαρμάκων. Τότε θα δινόταν η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα για την επάνοδο της χώρας στην ευρωζώνη».


Κατά τον Αυστριακό καθηγητή Οικονομίας, όσοι επιμένουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη το κάνουν γιατί «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία ίσως κι η Γαλλία». «Η κατάσταση εκεί δεν είναι ακριβώς ίδια αλλά είναι κατά βάση όμοια. Ούτε γι΄ αυτούς δεν είναι το σωστό νόμισμα το ευρώ, αλλά ούτε και για τη Γερμανία είναι...», προσθέτει. 


Ο ίδιος αναφέρει ότι, «θέλουμε να καταστήσουμε την νομισματική ένωση μια ελεύθερη ένωση στην οποία να μπορεί μια χώρα μέλος, σε ορισμένες μόνο ειδικές περιπτώσεις- δεν θα είναι δηλαδή ο κανόνας- να αποχωρεί από το ευρώ, να επαναφέρει το εθνικό της νόμισμα με νέα ισοτιμία και μετά να ξαναμπεί. Απαιτείται όμως γι αυτό μια συντεταγμένη αποχώρηση και βεβαίως η επιτήρηση της διαδικασίας, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ευρωζώνη μόνον όταν έχουν εφαρμοστεί οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι απόψεις του καθηγητή Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, όπως και αυτές του Χανς Βέρνερ Ζιν, όπως από το κορυφαίο γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών Ifo, όπως και πολλών άλλων διαπρεπών διεθνών οικονομολόγων συμπλέουν με τις θέσεις που υποστηρίζουμε εδώ. Και επιπλέον, καταδεικνύουν ότι, η μετάβαση στο εθνικό μας νόμισμα όχι μόνο αποτελεί την αναγκαία λύση για την Ελλάδα αλλά και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την εδώ πραγματικότητα, η άποψη αυτή είναι ευρύτερα διαδομένη, προτείνεται από κορυφαία κέντρα οικονομικής σκέψης και σε τελευταία ανάλυση, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: