8 Οκτ 2016

«Παραζάλη» από τις δηλώσεις Τσακαλώτου, που υπονόησε Grexit

Λίγο αργότερα και ενώ ο θόρυβος για το εάν υπονόησε Grexit ή όχι δεν έχει κοπάσει ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε κάπως πορεί ατο ίδιο θέμα ομολογώντας πως «οι θεσμοί κυριολεκτικά απαγόρευσαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία στελεχώνονται τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών». Χαρακτηριστικά αποκάλυψε πως «ήταν και οι τέσσερις θεσμοί μπετόν και πως απείλησαν την ελληνική κυβέρνηση πως ούτε τη δόση θα έδιναν ούτε θα προχωρούσε η ανακεφαλαιοποίηση».
Μάλιστα, σε μία στιγμή αυτοκριτικής, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «η Αριστερά δεν είχε καταφέρει να έχει μία δεξαμενή στελεχών, ικανά να καλύψουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλιστα, αποκάλυψε πως ως καθηγητής, προσπαθούσε να αποθαρρύνει τους Έλληνες φοιτητές να μην κατευθυνθούν σε σπουδές σχετικές με τον χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Όπως είπε «για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, στην Ευρώπη ισχύει ο πλουραλισμός, αλλά αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα, αφού το έχουν απαγορεύσει οι Θεσμοί».
Επίσης η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από το κράτος προκάλεσε έντονους προβληματισμούς στο ακροατήριο, που ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο στο μέλλον ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου και έτσι το Δημόσιο θα μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα.
Παράλληλα εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος πως «εάν δεν αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε το 2015 θα πάει χαμένη, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις».
Βέβαια, από πολλούς θεωρείται πως η συζήτηση αυτή σε αυτό το χρονικό σημείο δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως εδώ έρχεται το αφήγημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της δύσκολης συνέχειας…
Είτε έτσι είτε αλιώς, το θέμα του Grexit ήταν, είναι και παραμένει στο τραπέζι με πείπου βέβαιη την υλοποίησή του στην πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: