21 Οκτ 2016

Βλέπουν το χάος που έρχεται στα hot spot

Για κατάρρευση των δομών στα ελληνικά νησιά και «πεδίο μάχης» στα Βαλκάνια προειδοποιεί πολιτικός αναλυτής στο «Spiegel»
Κατάρρευση των hot spot στα ελληνικά νησιά και χάος στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει ο πολιτικός αναλυτής, επικεφαλής του think tank European Stability Initiative (Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας) και εκ των εμπνευστών της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το Προσφυγικό Γκέραλντ Κλάους.
«Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία» δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», εκτιμώντας ότι τα hot spot στη Λέσβο και σε άλλα νησιά έχουν φτάσει στα... όριά τους.

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν δουλεύει. Αν καταρρεύσει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα ακολουθήσει χάος. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα. Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» τονίζει ο Γκέραλντ Κλάους, που ασκεί έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο δημοσίευμα του «Spiegel» επισημαίνεται ότι οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά πλησιάζουν τους 15.000, την ώρα που οι δομές φιλοξενίας δεν αντέχουν περισσότερους από τους μισούς. «Νέες βάρκες φθάνουν καθημερινά. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων αλλά και με ντόπιους είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο» καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Μαχαίρωσε τον ανήλικο κουνιάδο του Αφγανός!
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, όπου σημειώθηκε νέο αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές δύο Αφγανούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 31χρονος και ο 17χρονος κουνιάδος του, που διέμεναν στο hot spot, αποφάσισαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης να λύσουν τις οικογενειακές διαφορές τους. Επειτα από έντονο διαπληκτισμό μεταξύ τους, ο πρώτος επιτέθηκε στον ανήλικο με μαχαίρι και τον τραυμάτισε κάτω από τη μασχάλη, κοντά στον πνεύμονα. Εναντίον του δράστη, που συνελήφθη από την Αστυνομία, σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου, όπου νοσηλεύεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των γιατρών.

Εικονοστάσι στηνΠαναγίας, το «ευχαριστώ» ενός Σύρου
Εναν συγκινητικό τρόπο να ευχαριστήσει τους Ελληνες για τη φιλοξενία που εδώ και μήνες παρέχουν στον ίδιο και στα παιδιά του βρήκε ένας πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαμένει μαζί με άλλους συμπατριώτες του στη δομή φιλοξενίας των Θερμοπυλών. Ο Αχμέτ με τη βοήθεια δύο νεαρών προσφυγόπουλων και με πολλή προσωπική εργασία έχτισε ένα πέτρινο εικονοστάσι αφιερωμένο στην Παναγία και με δάκρυα στα μάτια καλεί όσους προσεύχονται εκεί να βάλουν στις προσευχές τους και τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο πατρίδα του. Οπως λέει, όλοι, είτε χριστιανοί, είτε μουσουλμάνοι, είτε Εβραίοι, έχουμε έναν Θεό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: