Μιχάλης Τσικαλάς
Επειτα από μια ολοήμερη συνάντηση μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, και ειδικά μετά την πρόοδο που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, κι ενώ όλοι ανέμεναν πως θα προέκυπταν συμπεράσματα και ανακοινώσεις, εξελίχθηκε τελικά το λιγότερο αναμενόμενο σενάριο. Η διαδικασία μεταφέρεται προς ώρας στη Λευκωσία, με το εδαφικό να «μετακομίζει» εκ νέου στην Ελβετία στις 20 Νοεμβρίου,
αυτή τη φορά στη Γενεύη. Αρμόδιες πηγές τόνισαν στην «Κ» πως το μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν έντονο και ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε προϊδεάσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρά την πρόοδο την Πέμπτη το βράδυ. Κι αυτό στο πλαίσιο μιας νυχτερινής εξόδου για γεύμα από το ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει οι ηγέτες στη διπλανή περιοχή του Montreux.
Από την άλλη, «αν υπήρχε κατάληξη σε συγκεκριμένα ζητήματα θα υπήρχαν ανακοινώσεις, ενώ δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με την πρόοδο που καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα. Είχαν προηγηθεί αναφορές από τα Ηνωμένα Εθνη που τόνιζαν ότι το κοινό έγγραφο πάνω στο οποίο εργάζονταν οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί «αρχίζει να μαυρίζει», με την έννοια ότι τα κόκκινα και τα μπλε σημεία, οι ελληνικές και οι τουρκικές θέσεις, δεν έχουν προχωρήσει σε σύγκλιση. Οπως τονίστηκε πάντως από αρμόδιες πηγές, δεν υπήρξε χάρτης εφόσον δεν υπήρξε συμφωνία σε κριτήρια και ως προς το άγχος που διαφαίνεται να επικρατεί όσον αφορά τη διαδικασία, τονίστηκε από τις ίδιες πηγές πως δεν είναι αυτοσκοπός η ημερομηνία, αλλά να κλείσουν θέματα για να μην προχωρήσει σε πενταμερή υπό αυτές τις συνθήκες η συζήτηση. «Η διεθνής διάσκεψη πρέπει να γίνει στο “παρά ένα" της λύσης».
Τι είχε προηγηθεί
Η πρόοδος στα ζητήματα που συζητήθηκαν συνολικά στο Μον Πελερέν, εφόσον ξεκίνησε από τη Δευτέρα με εκκρεμότητες, έγινε σε συνάρτηση με την πάγια απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» δεν υποβαθμίζουν τα όσα προηγήθηκαν της Πέμπτης, την πρόοδο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, διακυβέρνησης, συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και οικονομίας, αλλά το ζητούμενο ήταν να διαφανεί φως στο τούνελ του εδαφικού. Το φως επήλθε με την απόφαση για μεταφορά της συζήτησης χωρίς την παρουσία αξιωματούχων από άλλες χώρες, αλλά περίπου με την ίδια σύνθεση του Μον Πελερέν. Αρμόδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη πως όλες οι ανησυχίες που εκφράστηκαν και αφορούσαν την παρούσα συζήτηση του εδαφικού δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τόνισαν, δε, πως στη Γενεύη πρέπει να υπάρξει χάρτης.
«Πολλές φορές τα θέματα αυτά έχουν πολλά τελετουργικά», τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή, θέλοντας να καταδείξει το γιατί υπήρξε καθυστέρηση ως προς τα κριτήρια. Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η προετοιμασία στη Λευκωσία του κοινού εγγράφου των κριτηρίων, με συγκλίσεις και αποκλίσεις και όχι από πριν. Από την άλλη, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έφεραν στην Ελβετία εκκρεμότητες και σημειώθηκε πρόοδος, σε τέτοιο βαθμό που να βρίσκονται κοντά σε καταγραφή σύγκλισης, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομίας, διακυβέρνησης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Οπως τονίστηκε, πάντως, άπαντα τα θέματα θα περάσουν από τεχνοκράτες ως προς την εφαρμογή τους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
Πηγή: https://goo.gl/tyyOmb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου