14 Νοε 2016

Τελειώνει το ευρώ. Παραιτείται ο Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία ύστερα απο τη σχεδόν βέβαιη ήττα του στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ακολουθούν εκλογές και θρίαμβος του Μπέμπε Γκρίλο


Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία αν επικρατήσει το “‘Οχι” στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προωθεί.Στην περίπτωση αυτή, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες, όπου αναμένεται να θριαμβεύσει το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, που έχει δηλώσει ότι, θα βγάλει την Ιταλία από την Ευρωζώνη.
 
Ο  Ματέο Ρέντζι, όταν ρωτήθηκε  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τι θα πράξει αν επικρατήσει το “Όχι” στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, απάντησε: “Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει”.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 41 ετών πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό  να ηττηθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο σε περίπτωση που επικρατήσει το “Ναι”, θα αποδυναμώσει την Γερουσία (Άνω Βουλή) και θα μειώσει τις εξουσίες των περιφερειακών κυβερνήσεων.
Νωρίτερα φέτος, ο πρωθυπουργός δήλωσε επανειλημμένως ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας.Πιο πρόσφατα, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ευθέως λέγοντας ότι η συζήτηση για το μέλλον του ιδίου αποπροσανατολίζει από το ζήτημα που είναι τα οφέλη της μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: