Τυφώνας ανατιμήσεων σε καύσιμα, αλκοόλ,τσιγάρα. Αυξήσεις στα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης και σταθερής τηλεφωνίας! Την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 2,44 δισ. ευρώ και την περικοπή των συντάξεων κατά 563.000.000 ευρώ προβλέπει το κείμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Η επίτευξη του στόχου για τριπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα το 2017
προβλέπεται να γίνει κατά κύριο λόγο με τις ήδη εφαρμοζόμενες αλλά και με πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, που θα αποδώσουν συνολικά 2,448 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
• Από τα μέτρα αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων, αυξήσεις συντελεστών φορολόγησης για αγροτικά εισοδήματα και ενοίκια, αυξήσεις συντελεστών φορολόγησης για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες) προβλέπεται να προκύψουν επιπλέον εισπράξεις, ύψους 716.000.000 ευρώ.
• Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα ύψους 688.500.000 ευρώ.
• Από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ προβλέπεται να προκύψουν επιπλέον έσοδα ύψους 218.400.000 ευρώ.
• Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 12.500.00 ευρώ.
• Από τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 404.400.000 ευρώ.
• Η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον εισπράξεις εσόδων ύψους 91.000.000 ευρώ.
• Από την επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα εισπραχθούν επιπλέον 14.600.000 ευρώ.
• Η επιβολή του φορολογικού τέλους στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αποδώσει 54.200.000 ευρώ.
• Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα προβλέπεται να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 25.800.000 ευρώ.
• Από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα συμβατικά τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους 142.000.000 ευρώ.
• Από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ προσδοκώνται πρόσθετα έσοδα ύψους 62.000.000 ευρώ.
Πρόσθετες εισπράξεις
Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετες εισπράξεις ύψους 177.800.000 ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικών συντάξεων και 135.600.000 ευρώ από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Επιπλέον, προβλέπονται εξοικονομήσεις:
• 563.600.000 ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.
• 421.300.000 ευρώ από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, μέσω της εφαρμογής χαμηλότερων εισοδηματικών ορίων για τη χορήγησή του.
• 40.300.000 ευρώ από την αλλαγή του κανόνα της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις, σε 1 προς 4 από 1 προς 5. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί την τριετία 2017-2019.
• 34.100.000 ευρώ από την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή από μειώσεις συνολικών αποδοχών στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, δικαστικών και λοιπών δημόσιων λειτουργών.
«Μασάζ» Αχτσιόγλου στους φορείς για τα εργασιακά
«Μασάζ» στους κοινωνικούς εταίρους επιχειρεί η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και γι’ αυτό θα έχει διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους τους. Μπροστά στις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, που οι θεσμοί πιέζουν να εφαρμοστούν, η κυρία Αχτσιόγλου επιχειρεί να πετύχει μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).
Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ αύριο, Τετάρτη. Στη συνάντηση αυτή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παρευρεθούν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Επισημαίνεται ότι οι θεσμοί πιέζουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για αλλαγές προς το χειρότερο στον τρόπο προκήρυξης απεργίας, ενώ δεν δέχονται την ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κοινή δήλωση επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο. Στη συμφωνία της Γενεύης οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και τα διεθνή εργασιακά πρότυπα.
Ο Β. Σόιμπλε το... βιολί του
Για πολλοστή φορά επανέλαβε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτό) τη θέση του για το ελληνικό χρέος, πως δηλαδή -σύμφωνα με τις δηλώσεις που επικαλείται το πρακτορείο Reuters- «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα».
Με άλλα λόγια, ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτές οι συζητήσεις δεν βοηθούν στη δρομολόγηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Τον γνωστό... σκοπό του επανέλαβε άλλωστε και στο θέμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την οποία επιχείρησε ακόμη μία φορά να νουθετήσει. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα το προτιμούσα, εάν αρχίζαμε όσο γίνεται πιο σύντομα» είπε αναφερόμενος στον περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Προειδοποιώντας ότι «η έξοδος από αυτήν την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά «σοκ». Τέλος, προειδοποίησε και τη Βρετανία για το ενδεχόμενο μαζικών μειώσεων των εταιρικών φόρων, καλώντας τη να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσο παραμένει μέλος της Ε.Ε.
Εκοβαν και έραβαν (όλη τη νύχτα) στο κείμενο συμφωνίας
Το... αμερικανικό Thanksgiving (Ημέρα των Ευχαριστιών), που γιορτάζεται μεθαύριο, αλλά και το άγχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει κείμενο συμφωνίας, έστω και σε πρωτόλεια μορφή, στο επερχόμενο Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου λύγισαν τις αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς στα «αγκάθια» της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η οποία συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Κυβέρνηση και πιστωτές «χτένιζαν» ένα κείμενο που αποτυπώνει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ των δύο μερών στα εξής θέματα:
Εργασιακά: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέμενε στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωκε να υπάρχει τουλάχιστον μια προέγκρισή τους και να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο από το 5% στο 10%. Θολό σημείο αποτελεί και η προσπάθεια επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, καθώς οι δανειστές στηρίζουν τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις. Στο μόνο που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι το σχέδιο-σοκ για το μειωμένο ωράριο εργασίας σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα, με αμοιβές που θα επιμερίζονται ανάμεσα στην επιχείρηση και στον ΟΑΕΔ, που θα μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Δημοσιονομικά: Η «τρύπα» των 600.000.000 ευρώ που εντόπισαν οι πιστωτές στον Προϋπολογισμό του 2018 βάζει στο στόχαστρο τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και τα κοινωνικά επιδόματα. Η κυβέρνηση πάλευε να αποφύγει ρητή αναφορά σε νέα μέτρα περικοπών, επιδιώκοντας να περάσει μια αόριστη δέσμευση για εξοικονόμηση δαπανών. Ωστόσο, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και η επιμονή του ΔΝΤ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αποτελούν πρόσθετη «βόμβα» στη διαπραγμάτευση, που ανοίγει ορθάνοιχτα το Ασφαλιστικό και εγκυμονεί κίνδυνο πρόσθετων μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ.
«Κόκκινα» δάνεια - Οφειλές: Οι δύο πλευρές καταλήγουν σε ένα σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και των οφειλών των επιχειρήσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο στην πράξη φαίνεται ότι θα έχει πολλά εμπόδια και περιορισμούς για να βοηθήσει ουσιαστικά τους υπερχρεωμένους.
Σειρά μικρότερων θεμάτων που αποτελούσαν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να μετατεθούν για αργότερα, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο ήδη ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα επίτευξης συμφωνίας.
Εμπλοκή με τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων
Στο παρά πέντε των διαπραγματεύσεων και ενώ η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι υπήρχε ουσιαστική σύγκλιση με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προέκυψε εμπλοκή με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν ζήτημα δημοσιονομικών επιπτώσεων από το «κούρεμα» των χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζοντας ότι θα περιορισθούν τα έσοδα του Δημοσίου αν γίνουν ρυθμίσεις σε πολλές δόσεις. Σήμερα εκτιμάται ότι μέσω διαφόρων ρυθμίσεων χρεών εισπράττονται ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ. Η ανησυχία των δανειστών έγκειται στο αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού θα δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις από όσες προβλέπονται στις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Ετσι, ακόμη και αν ενταχθούν σε ρύθμιση επιχειρήσεις που τώρα δεν πληρώνουν τίποτα, το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο ή αρνητικό. Στις χθεσινές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου προέκυψε διάσταση απόψεων και ως προς το ποια χρέη θα μπορούν να «κουρεύονται». Οι δανειστές είχαν ζητήσει να υπόκεινται σε «κούρεμα» και τα χρέη από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), ενώ η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε να «κουρεύονται» μόνον ΦΠΑ και ΦΜΥ, τον οποίο οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει/παρακρατήσει, να εξαιρούνται δηλαδή τα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στην Εφορία.
Υποχώρηση
Προηγουμένως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είχε αναγκασθεί να υποχωρήσει, αποδεχόμενο να εξαιρεθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, αλλά και οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δικαίωμα ένταξης φαίνεται ότι θα έχουν εκείνες με τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ, για να ενταχθούν όμως θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κάθε άλλο παρά κοντά στο να κλείσει είναι και το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο. Το 76% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του! Τρομακτικές δυσκολίες στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας είσπραξης χρεών, που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, τρεις στους τέσσερις Ελληνες (ποσοστό 76%) αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η στάση πληρωμών σε λογαριασμούς υπηρεσιών τηλεφωνίας, ρεύματος και ύδρευσης δεν είναι πάντως αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, καθώς παρόμοια στάση -αλλά σε πολύ μικρότερη πληθυσμιακή κλίμακα- τηρεί σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (ποσοστό 44%), που σύμφωνα με την ίδια έρευνα βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τον τελευταίο χρόνο. Είναι ένα από τα στοιχεία που πιστοποιούν το πόσο εύθραυστοι οικονομικά εξακολουθούν και παραμένουν οι Ευρωπαίοι, πέντε χρόνια μετά την κρίση χρέους που ταλανίζει ακόμα την ευρωζώνη.
Προτιμήσεις
Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στη γηραιά ήπειρο (ποσοστό 69%) κρατά τα χρήματά του στην τράπεζα «για λόγους ασφάλειας» και όχι για τα επιτόκια, που είναι συνήθως χαμηλά. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 26% των Ευρωπαίων προτιμά να έχει μετρητά, ενώ το 16% να επενδύει. Σε όλη την Ευρώπη, το 24% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να μετακομίσει για να γλιτώσει από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του.
«Ιερά Εξέταση» για τις μελλοντικές χορηγήσεις και τις ρυθμίσεις χρεών
Από... ιερά εξέταση θα περάσουν οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους αλλά και όσοι σχεδιάζουν να πάρουν ένα καινούργιο. Με νομοθετική πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό, δημιουργείται Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, από την οποία ουσιαστικά θα εξαρτάται αν και πώς θα μπορεί κάποιος να διευθετήσει το δάνειό του, παλαιό ή νέο. Η υπηρεσία θα έχει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία των δημόσιων και των ιδιωτικών οφειλών των δανειοληπτών και θα βαθμολογεί όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες καθώς και εκείνους που επιδιώκουν τη σύναψη νέου δανείου ως προς τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεών τους. Θα αξιολογεί δηλαδή την πιστοληπτική ικανότητα ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης και οι ρυθμίσεις θα προωθούνται ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνει ο δανειολήπτης. Οσους περισσότερους βαθμούς αποκομίσει κάποιος τόσο πιο ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορεί να πετύχει.
Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό από τις τράπεζες και τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να μην εκτοξευτούν τα «κόκκινα» δάνεια στο ιλιγγιώδες ποσό των 108.000.000 ευρώ. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί είναι η διαφάνεια στη λειτουργία της υπηρεσίας, καθώς ένας λάθος βαθμός μπορεί να κρίνει την επιβίωση ενός οφειλέτη. Σημειώνεται ότι η σύσταση της εν λόγω υπηρεσίας προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προχωρήσει.
Πηγή: https://goo.gl/eohQiR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου