1 Νοε 2016

Ο Ερντογάν «επένδυσε» στη Χίλαρι

WikiLeaks: Ο «σουλτάνος» με δωρεές ήθελε να διεισδύσει στο επιτελείο της για να χτυπήσει τους αντιπάλους του

Η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν από μόνη της μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη που έφερε στο φως ο ιστότοπος WikiLeaks το Σάββατο.
Ομως ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την καθιστά το σχόλιο του υπευθύνου Οικονομικών της καμπάνιας Κλίντον, που τη συνοδεύει. Σε μία επιστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον επικεφαλής της καμπάνιας, ο Ντένις Τσενγκ προειδοποιεί τον Τζον Ποντέστα ότι ο Ερντογάν κάνει «σημαντικές “επενδύσεις” στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δικούς του αντιπάλους». Οπως εξηγεί, σε αυτούς περιλαμβάνονται η κεμαλική αντιπολίτευση, οι Κούρδοι και οι γκιουλενιστές. Οι «επενδύσεις» έχουν στόχο τον επηρεασμό τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και μεμονωμένων ατόμων που συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής, επισημαίνει ο Τσενγκ. Επιπλέον, εκμυστηρεύεται στον Ποντέστα πληροφορίες που του έχουν μεταφέρει τρίτοι -«το άκουσα από περισσότερους από έναν» γράφει- ότι ο Ερντογάν «προσπαθεί μέσω δωρεών να διεισδύσει αποκτώντας επιρροή στα προεκλογικά επιτελεία των Δημοκρατικών (η αλληλογραφία χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2015, όταν ακόμα διαμορφώνονταν οι προεδρικές υποψηφιότητες)».
Δωροδοκία

Στα επιτελεία που επιχειρούσε να δωροδοκήσει ο Ερντογάν «περιλαμβάνεται το δικό σας» λέει ωμά ο Τσενγκ στον Ποντέστα. Και αναφέρει ονομαστικά δύο παράγοντες τουρκικής καταγωγής, υποδεικνύοντας στον Ποντέστα να τους προσέχει: Τον επιχειρηματία, ηγετικό στέλεχος της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ Μεχμέτ Τσελεμπί, και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τουρκικής Κληρονομιάς Αλί Σινάρ. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει «επιτεθεί» μία φορά στη Χίλαρι Κλίντον - η πολιτική της οποίας ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ευνόησε τον «σουλτάνο» στον βαθμό που αποδυνάμωσε κάθε άλλον παράγοντα στην περιφέρεια (Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία). Οταν απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στη Συρία η Κλίντον τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στο έδαφος, ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε «άσχετη και άπειρη».

Κλείνει κι άλλο την ψαλίδα ο Ντ. Τραμπ!
Η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ότι κάποια νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών πρέπει να εξεταστούν από τους ερευνητές της υπόθεσης (που μπήκε στο αρχείο τον Ιούλιο) του Κογκρέσου εξόργισε τη Χίλαρι Κλίντον, η αξιοπιστία της οποίας αμφισβητείται εκ νέου μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλλά πολώνει τους Ρεπουμπλικάνους, που ζητούν με κάθε ευκαιρία από τον δικό τους υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να την «κλείσει μέσα». Κλίντον και βουλευτές των Δημοκρατικών ζητούν άμεσα διευκρινίσεις. Αυτό που κλείνει ορατά πια είναι η ψαλίδα μεταξύ Τραμπ και Κλίντον στις δημοσκοπήσεις: Σε εθνικό επίπεδο το προβάδισμα Κλίντον έχει συρρικνωθεί στις 3,8 μονάδες, ενώ στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα μία μέτρηση εμφανίζει νικητή τον Τραμπ με 46%-42%.

Ο νυν ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δηλώνει άγνοια για τα νέα βήματα του FBI στην έρευνα, αλλά σχολιάζει: «Είναι πολλά που θα ήθελα να πω για το τι συμβαίνει, αλλά δεν μπορώ και θα μείνω απλώς έξω από αυτό». Ο Τραμπ, πάλι, καταγγέλλει δημόσια πως η υπόθεση, όπως και η δίωξη της Κλίντον, μπήκε στο αρχείο από την υπουργό Δικαιοσύνης, που έλαβε σε αντάλλαγμα την υπόσχεση να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της εάν εκλεγεί η Κλίντον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: