17 Νοε 2016

Πονοκέφαλος από το φλερτ Τραμπ - Πούτιν

Οι στρατηγικές επιλογές του νέου προέδρου αντιτίθενται στο ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί το Πεντάγωνο
Κανέναν δεν έχει ταράξει περισσότερο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία από τα γεράκια του Πενταγώνου (τον είχαν άλλωστε πολεμήσει προεκλογικά ακόμη και μέσα από τους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος), αλλά και του ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, η εξαγγελία Τραμπ ότι θα θέσει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ υποχρέωσε τον Μπαράκ Ομπάμα να προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις περί «απόλυτης συνέχειας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» και να μεταφέρει τη δική του διαβεβαίωση για «τη δέσμευση Τραμπ απέναντι στη διατλαντική συμμαχία». Οπως υποχρέωσε χθες και τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώσει ότι συμφωνεί με τον Τραμπ περί της ανάγκης να αυξήσουν οι Ευρωπαίοι τις αμυντικές δαπάνες τους. Αλλά δεν είναι μόνον οι προεκλογικές δηλώσεις Τραμπ που κάνουν τους στρατοκράτες της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να αγωνιούν. 

Είναι και οι στρατηγικές επιλογές Τραμπ που τους ανησυχούν: προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, αναγνώριση της ανάγκης συνεννόησης με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση των μεγάλων, σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία των τζιχαντιστών και ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ, αναγνώριση του δικαιώματος της Ρωσίας να προασπίζεται τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή -όπως η αδιανόητη για τους Δυτικούς προστασία που προσφέρει στο καθεστώς Ασαντ- και, πάνω απ' όλα, η πρόθεση Τραμπ να παύσει την απομόνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Δύση.
Δαιμονοποίηση
Ακριβώς την ώρα που τα γεράκια είχαν σχεδόν επιτύχει να «δαιμονοποιήσουν» τον Ρώσο πρόεδρο, παρουσιάζοντάς τον ως υπεύθυνο για τον νέο ψυχρό πόλεμο που οι ίδιοι οι στρατηγοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού προετοίμαζαν: θεαματική ενίσχυση αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, δηλώσεις στρατιωτικών παραγόντων του ΝΑΤΟ περί σύγχρονης ρωσικής απειλής, απειλή κλιμάκωσης των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας με αιχμή την Κριμαία. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Τραμπ χάλασε τη «συνταγή» του νέου ψυχρού πολέμου που «μαγείρευαν». Τραμπ και Πούτιν δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων των χωρών τους, συζήτησαν κοινές απειλές, προκλήσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο διμερούς στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. 
Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι, αφού Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, και το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία, που έγινε αίφνης «ο μεγαλύτερος γείτονας»...

Στην αναμπουμπούλα ο Γιλντιρίμ χαίρεται
Μια ευκαιρία να απειλήσει πάλι τους Ευρωπαίους ότι θα τους «αποκαθηλώσει» από το κάδρο των συμμάχων της και θα εναγκαλιστεί τον βασικό τους αντίπαλο βρήκε και η Αγκυρα, αξιοποιώντας τη συγκυρία της προσέγγισης ΗΠΑ - Ρωσίας που φέρνει η εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι δεν θα πρέπει να απαιτούν από την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της (αιχμή της κριτικής των Ευρωπαίων για τις πολιτικές διώξεις του καθεστώτος). Για να υπογραμμίσει μάλιστα την απειλή, προανήγγειλε ότι θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο στις 5-6 Δεκεμβρίου. Το πρωθυπουργικό γραφείο φρόντισε να «υπενθυμίσει» ότι Ρωσία και Τουρκία ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα στον πόλεμο της Συρίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: