Χρήστος Κώνστας
Η «χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας» που ανέφερε χθες στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, ο Πρωθυπουργός αποκαλύπτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο: Η κυβέρνηση έχει σκοπό να επαναλάβει τον «θρίαμβο» του περασμένου καλοκαιριού για την γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, χωρίς τη συναίνεση αλλά με τη «σιωπηρή ανοχή «του ΔΝΤ.Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες με την αξιολόγηση, για να
πετύχει έστω και μια υπόσχεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Έτσι θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές με σαφές δίλημμα «διαπραγμάτευση για το Χρέος, εγώ ή αυτοί» μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Η μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στην Ευρώπη, με δεκάδες «καυτά θέματα» (όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, το προσφυγικό, η οικονομική αδράνεια, η τραπεζική κρίση και οι αλλεπάλληλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις) προσφέρουν «χρυσή ευκαιρία» στη κυβέρνηση για να «διχάσει» πάλι τους «θεσμούς» δηλαδή με απλά λόγια να απομονώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις σκληρές του θέσεις και απαιτήσεις.
«Γρήγορη και βρώμικη»
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», οι εντολές που έχουν δοθεί από τις Βρυξέλλες (Κομισιόν) και την Φραγκφούρτη (ΕΚΤ), στους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφείς:
«Ολοκληρώστε γρήγορα, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο 2017, τη δεύτερη αξιολόγηση, προτού η Ευρώπη εμπλακεί σε νέες εκλογικές περιπέτειες».
Αντίθετα με τη θέση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης (πρώτος ο κ. Σόιμπλε) θέλουν αυτή τη φορά, ο έλεγχος υλοποίησης των συμφωνηθέντων να είναι μακρύς, πλήρης και εξαντλητικός ,για να μην επαναληφθεί η διαδικασία «fast and dirty» της πρώτης αξιολόγησης.
Για να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης και να επιτύχει την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση της δόσης, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει έναν νέο «ειδικό ρόλο» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς να καταβάλει τα 8-10 δις € της συμμετοχής του.
Προληπτική Γραμμή Πίστωσης ΔΝΤ
Αν όμως στο τέλος του 2017, δικαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς της στόχους, τότε θα υπογραφεί υποχρεωτικά ένα νέο MEFP, μια νέα τριετής δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ που θα λειτουργήσει ως «προληπτική γραμμή πίστωσης» για να καλύψει ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες μετά το 2018.
Για να πετύχει το κυβερνητικό σχέδιο, η Ελλάδα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εκδώσει όλες τις υπουργικές αποφάσεις, τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και τις εφαρμοστικές διατάξεις για το Ασφαλιστικό και να πετύχει συμφωνία για το Εργασιακό με το ευρωπαϊκό σκέλος των «θεσμών».
Στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του Υπουργού Εργασίας με τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, αποκαλύπτεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και η νέα ηγεσία του Υπουργείου είναι διατεθειμένοι να «παραχωρήσουν»:
τις Ομαδικές Απολύσεις,
να καταργήσουν τον αναχρονιστικό συνδικαλιστικό νόμο ν.1264/82 και
να επιτρέψουν το lock out, το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών.
Επιπλέον, κάτω από τον τίτλο «Industrial Actions» ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει υποσχεθεί στους θεσμούς ότι θα επιτρέπει στους εργοδότες, κατά τη διάρκεια μιας απεργιακής κινητοποίησης, να μην καταβάλλουν μισθούς και ημερομίσθια ακόμη και στους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία!
«We could introduce legislation that enables the employer not to pay non-striking workers if they cannot continue to work because a strike is occurring in their enterprise or their establishment» λέει επί λέξει ο Υπουργός Εργασίας της ΕλληνικήςΔημοκρατίας.
Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% μηνιαίως με κατάργηση του αριθμητικού ορίου 30 απολύσεις ανά μήνα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέλει να τη συνδυάσει μ’ ένα «social plan» δηλαδή ένα πρόγραμμα «κοινωνικής μέριμνας» για όσους χάνουν τη δουλειά τους που θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εργασίας υπόσχεται πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και προσαρμογή στις υποδείξεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σχετικά με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Το κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Κυβέρνηση για να υλοποιήσει το σχέδιο απομόνωσης του ΔΝΤ, να ολοκληρώσει άρον-άρον τη β’ αξιολόγηση για να έχει (προ)εκλογικό αφήγημα διεκδικώντας συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) είναι η μη κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020.
«Δώστε μου τα στοιχεία για τη ρύθμιση του χρέους και θα σας δώσω αμέσως τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020» λέει ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να αποφύγει να περιγράψει τα νέα σκληρά εισπρακτικά μέτρα που οφείλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ επί μία δεκαετία!!
Τα προβλήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δεν εξαντλούνται στα εργασιακά. Η λειτουργία του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων εμφανίζει σοβαρά προβλήματα, η διαδικασία εκλογής νέων διοικήσεων στις Τράπεζες έχει εξελιχθεί σε σκοτεινό ψυχεδελικό σήριαλ και τα νομοθετήματα που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια» και την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες διαρκώς αναβάλλονται.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους του προϋπολογισμού φέτος και του χρόνου ώστε να συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια νέα Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και να προσδιοριστούν τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των αποπληρωμών.
Είναι πολύ σημαντικό, η β’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αν περάσει και ο Ιανουάριος του 2017, με δεδομένες τις εκλογικές διαδικασίες σε κράτη – μέλη της ΕΕ από τα μέσα Μαρτίου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη ουσιαστικής προόδου ειδικά στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου