26 Νοε 2016

Δημοσκοπήσεις, προφητείες, τα αρχαία μαντεία και ο Θεμιστοκλής

Εκτός από τα ΜΜΕ, ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβολή των θελήσεων της άρχουσας τάξης είναι οι πολιτικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες  σε μεγάλο βαθμό υπηρετούν το σκοπό που ορίζουν οι αγοραστές τους. Δέκα φορές περισσότερο στοίχισε η προεκλογική καμπάνια της Χίλαρη Κλίντον ένατι αυτή του  Ντόναλντ Τράμπ. Όμως, προφανώς δεν ήταν αρκετά για να επιβάλλουν τη θέληση των ισχυρών. Οι δημοσκόποι όπως και τα ΜΜΕ το παράκαναν. Η πραγματικότητα ήταν τόσο αντίθετη από τις κατευθυνόμενες προθέσεις και στημένες προβλέψεις τους, που τους ξεπέρασε. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στην αρχαιότητα όπου τα μαντεία με τις προβλέψεις τους υπηρετούσαν τις επιθυμίες των ισχυρών πελατών τους. Στην αρχή των Ελληνοπερσικών πολέμων, το περίφημο Μαντείο των Δελφών,
υποταγμένο στο Περσικό χρυσάφι, προέβλεπε την καταστροφή των Ελλήνων από την εισβολή των Περσών. Αλλά ο πανούργος Θεμιστοκλής έπιασε από το λαιμό τους  «προφήτες» του Μαντείου και τους υποχρέωσε να «βελτιώσουν» τις δυσοίωνες προβλέψεις τους σύμφωνα με τις συμφέρουσες για την Ελλάδα επιθυμίες. Έτσι, το Μαντείο αναφέρθηκε στα περίφημα ξύλινα τείχη. Ο Θεμιστοκλής ερμήνευσε την προφητεία για τα ξύλινα τείχη ότι υπονοεί  ξύλινα πλοία και μάχες στη θάλασσα, με τελική κατάληξη την περήφανη νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το χρυσάφι του Δαρείου δεν ήταν αρκετό για να νικήσει τη θέληση των Ελλήνων της εποχής που είχαν την τύχη να έχουν ως επικεφαλής τους έναν μεγάλο ηγέτη όπως ο Θεμιστοικλής. Και η σημερινή Ελλάδα αναμένει κάτι παρόμοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: