22 Νοε 2016

Η Ελλάδα θα γίνει «Νησί της Χαράς» αν...

Ενα σενάριο τρόμου από σύμβουλο της Μέρκελ για την περίπτωση που χαλάσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
Τι θα συμβεί εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών; Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα κέντρο υποδοχής ατόμων που δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, κάτι σαν το επονομαζόμενο «Νησί της Χαράς» Ναούρου, έξω από την Αυστραλία
(το οποίο η αυστραλιανή κυβέρνηση χρηματοδοτεί προκειμένου να απελαύνει εκεί όσους μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα). Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα στρατιωτικοποιούνταν και η -ούτως ή άλλως, εύθραυστη- περιοχή θα αποσταθεροποιούνταν, ενώ τα εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ενισχύονταν και θα κέρδιζαν εντός του 2017 τις εκλογές σε Γαλλία, Αυστρία και Ολλανδία.
«Εναλλακτική»

Η πρόβλεψη δεν ανήκει σε συγγραφέα σεναρίων τρόμου, αλλά στον σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, «αρχιτέκτονα» της πολιτικής της για το Προσφυγικό, τον Αυστριακό ιδρυτή του think tank ESI Γκέραλντ Kνάους. Σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο Κνάους, που θεωρεί μία λύση τύπου Αυστραλίας ως «μοναδική εναλλακτική» στη συμφωνία με την Τουρκία, χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και επικίνδυνη» τη στάση των εταίρων στην Ε.Ε., που δεν κάνουν αρκετά για να διαφυλάξουν τη συμφωνία αυτή. Επικρίνει την έλλειψη αρκετών αποστολών της Ε.Ε. με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, νομικούς και μεταφραστές για να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία του ασύλου, όταν το ζητούν Ελλάδα και Ιταλία. «Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να μπορεί να αποφασίζεται η παροχή ή μη ασύλου εντός τεσσάρων εβδομάδων» τονίζει. 

«Να συνηθίσουν τους μετανάστες οι Χιώτες» 
Προκαλεί την τοπική κοινωνία της Χίου ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μετέβη χθες στο ακριτικό νησί μετά τα έκτροπα στην προσφυγική δομή της Σούδας. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα αύριο να αδειάσει το νησί από τους μετανάστες. Πρέπει οι κάτοικοι να συνηθίσουν για ένα διάστημα να συμβιώνουν με έναν αριθμό μεταναστών που θα μείνουν στο νησί» ανέφερε σχετικά. Στις συσκέψεις που έγιναν, διατύπωσε πρόταση «όχι να δημιουργηθούν καινούργιες δομές, αλλά να αντικατασταθεί η δομή της Σούδας από μια καλύτερη», σε χώρο έξω από την πόλη, στην πρώην χωματερή ΧΑΔΑ, όπου η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει κονδύλια 3.000.000 ευρώ, με διαβεβαιωμένες περιβαλλοντικές μελέτες και με την ελπίδα να ακυρωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τα πρόσφατα συγκρουσιακά γεγονότα...Ο Γ. Μπαλάφας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, τους αντιδημάρχους και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χίου, και αργότερα με τον αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, και φάνηκε να συντάσσεται με το τοπικό αίτημα για σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: