10 Νοε 2016

Έξι προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Πολλές ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όπως έχει υποστηρίξει θέλει να κάνει και πάλι μεγάλη, σημαντική την Αμερική. Ο Τραμπ θέλει να δώσει βάση στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους φόρους, και την εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επικεντρωμένος στη νέα γενιά,
υπόσχεται να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος στην Αμερική, που δεν θα κάνει τα παιδιά της μετανάστες για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ενώ έχει βάλει σκοπό να πολεμήσει σθεναρά τη τρομοκρατία.

Παρακάτω είναι οι τοπ 6 υποσχέσεις που έκανε ο Τραμπ εάν νικούσε. Τώρα που νίκησε μένει να δούμε εάν θα τις υλοποιήσει.
1) Μειώσεις φόρων
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί για τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Έχει προτείνει να αντικατασταθούν οι επτά φορολογικές κλίμακες, που ισχύουν , με τρεις και οι φορολογικοί συντελεστές να διαμορφωθούν στο 12%, το 25% και το 33%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα είναι 39,6%. Παράλληλα, θέλει να καταργήσει το φόρο ακινήτων και να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% από το 35%. Το σχέδιό του θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της ισχύουσας πίστωσης φόρου για πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, θα δώσει έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, το τελευταίο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισεκ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια. Το φορολογικό πρόγραμμα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε "μείωση των φόρων σε όλα τα επίπεδα εισοδημάτων παρότι τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα θα είναι αυτά που θα επωφεληθούν περισσότερο", επισημαίνει το Tax Policy Center (TPC). Η πρόταση του ρεπουμπλικανού για μείωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 35 σε 15%, μπορεί να "αυξήσει το ύψος των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων" στις ΗΠΑ, αλλά θα συντελέσει στην αύξηση του χρέους της χώρας κατά 7,2 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2026, δηλαδή μια αύξηση 36,5%, σύμφωνα με το TPC.

2) Νέες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, ενώ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια. Υποσχέθηκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων, με έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται την πολιτεία κάθε φορά που θα εγκαινιάζεται μία νέα βιομηχανική μονάδα. Ο Τραμπ σκοπεύει να ανοίξει το δρόμο στους νέους, για δανειοδότηση που θα τους επιτρέψει να μπουν εύκολα στον επιχειρηματικό κλάδο. Αυτή η προοπτική, θα ευνοηθεί και από τον φορολογικό σχεδιασμό του Τραμπ, που θα δώσει πολλά κίνητρα ώστε να το σύστημα φορολογίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Ο Τραμπ, επικεντρωμένος στη νέα γενιά, υπόσχεται να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος στην Αμερική, που δεν θα κάνει τα παιδιά της μετανάστες για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Στην ατζέντα του είναι και οι περιοχές που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, με τον Τραμπ να στοχεύει στην υλοποίηση των αναγκών που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή. Εκτός από αυτά, ο υποψήφιος πρόεδρος μίλησε και για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής, καθώς και τις προσπάθειες που σκοπεύει να καταβάλλει προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του.

3) Τείχος στο Μεξικό
Ο Τραμπ έχει κρατήσει σκληρή στάση όσον αφορά το μεταναστευτικό το οποίο έθιξε στην προεκλογική ομιλία του στην Αριζόνα. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χτίσει τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, θέλοντας να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, ενώ είπε πως θα βάλει τους Μεξικανούς να το πληρώσουν! "Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος", είχε πει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη. Ο ρεπουμπλικάνος δεσμεύθηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες. Οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεσμεύθηκε, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό ισλάμ κ.ά. Επίσης ζήτησε να απαγορευθεί τελείως η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαντ Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Θέλει ακόμα να μην δίδεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι παιδιά αλλοδαπών. Ωστόσο, άμβλυνε τις θέσεις αυτές. Τον Ιούνιο, μίλησε για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μεταναστών από περιοχές που θεωρούνται πυρήνες των τρομοκρατών. Στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεργαστεί με κάποιους μετανάστες, που πληρώνουν φόρους προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να απελαθούν εκατομμύρια μεταναστών.

4) Μάχη κατά του ISIS
Ο νέος πλανητάρχης έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί εκ του σύνεγγυς με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ώστε να νικήσουν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αντιστρέφοντας αυτό που είχε πει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους συμμάχους που απορρέουν από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ. "Θα εργαστούμε εκ του σύνεγγυς με το ΝΑΤΟ σε αυτή την αποστολή, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", ανέφερε και τόνισε πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας τους Ομπάμα και Κλιντον ως "συνιδρυτές του ISIS", κάτι που αργότερα "συμμάζεψε".

5) Επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και κατάργηση της NAFTA
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ , τάχθηκε υπέρ της άσκησης πιέσεων στον Καναδά και το Μεξικό, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ την εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) και σε μια προσπάθεια να προστατευτούν και να αποκατασταθούν οι θέσεις των Αμερικανών εργαζομένων. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την αναφερόμενη εμπορική συμφωνία "φονιά της απασχόλησης στις ΗΠΑ," τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να καταργήσει την εφαρμογή της, εάν το Μεξικό κι ο Καναδάς δείξουν απροθυμία να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Αποπειράθηκε, δε, να συνδέσει τη Χίλαρι Κλίντον, με τη NAFTA διότι η συμφωνία εγκρίθηκε το 1993 επί προεδρίας του συζύγου της Μπιλ Κλιντον. Κατά τον κ. Τραμπ, η NAFTA είναι ένα από τα χειρότερα κληροδοτήματα της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

6) Τέλος το Obamacare
Ο Τραμπ σε προεκλογική εκστρατεία στη Φλόριντα, άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ, το οποίο είναι γνωστό ως "Obamacare". Ο ίδιος, υποσχέθηκε την ανάκληση του αναφερόμενου νόμου και την αντικατάστασή του. "Πρέπει ν' αποσύρουμε και ν΄ αντικαταστήσουμε το νόμο αυτό άμεσα. Είμαι ο μόνος προεδρικός υποψήφιος που θα κάνει κάτι τέτοιο" τόνισε με νόημα ο Τραμπ. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα ζητηθεί ειδική σύνοδος των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε το Obamacare να καταργηθεί. Επιπλέον, προτείνει σε όσους κατέχουν τo Health Savings Account (ΗSA), ένα πλεονεκτικό φορολογικό λογαριασμό ιατρικής εξοικονόμησης στον οποίο έχουν πρόσβαση όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα υψηλό πρόγραμμα ασφάλισης, να πληρώνουν τα έξοδά τους από αυτόν το λογαριασμό, ενώ οι εισφορές στο HSA θα είναι αφορολόγητες και θα μπορούν να περάσουν στους κληρονόμους, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: