4 Νοε 2016

Λαμία: Λουκέτο στα χειρουργεία

Στο «αμήν» η υποστελέχωση στο νοσοκομείο, που εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά από τέσσερις νομούς!
Λουκέτο» επ' αόριστον μπήκε στα χειρουργεία του Νοσοκομείου της Λαμίας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, έπειτα από απόφαση που έλαβε η διοίκηση του θεραπευτηρίου! Το Νοσοκομείο Λαμίας, όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για Ανατροπή, μαζί με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το Νοσοκομείο Βόλου, είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία «πυλώνες» της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ),
που δέχεται χειρουργικά περιστατικά (θύματα τροχαίων ατυχημάτων, εμφράγματα, εγκεφαλικά, τοκετοί, πτώσεις) από τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια. 

Το γεγονός ότι τα χειρουργεία του θεραπευτηρίου της Λαμίας κατέβασαν ρολά σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω περιστατικά, μαζί φυσικά με τα χρόνια, θα μεταφέρονται πλέον στη Λάρισα ή στον Βόλο, όπως αναφέρει το έγγραφο του διοικητή δρος Παναγιώτη Ζυγούρη. 
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του διοικητή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς από το 2014 είναι γνωστό ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους που χρειάζεται το νοσοκομείο υπάρχουν μόνο τρεις. Συγκεκριμένα, εργάζονται δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι (με βαθμό διευθυντή και επιμελητή Α'), ενώ οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων είναι οκτώ. Υπηρετούν επίσης μια γιατρός, αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο, για το χρονικό διάστημα 2014-2019, καθώς και ένας επικουρικός επιμελητής που, όταν λήξει η θητεία του, θα απολυθεί. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν οι τρεις εξουθενωμένοι γιατροί χρειάστηκαν νοσηλεία! Η διευθύντρια υπέστη κάταγμα μέσα στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας και οι δύο επιμελητές Α' υποβλήθηκαν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Εχοντας απομείνει μόνο ο επικουρικός επιμελητής στο αναισθησιολογικό τμήμα, ο διοικητής αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο» στα χειρουργεία. 

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ απηύθυνε έκκληση στον επικουρικό επιμελητή να εφημερεύσει μέσα στο νοσοκομείο για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο (!), ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες διασωληνώσεις και οι διακομιδές βαρέως πασχόντων προς άλλα νοσοκομεία. Επιπλέον, με εντολή της 5ης ΥΠΕ, δύο αναισθησιολόγοι από το Νοσοκομείο της Αμφισσας αποσπάστηκαν στο θεραπευτήριο της Λαμίας για τον Νοέμβριο. Ωστόσο, με αναγκαστικές αποσπάσεις και γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως οι επικουρικοί, τα προβλήματα στα νοσοκομεία διαιωνίζονται και το ΕΣΥ καταρρέει.

Μήνυση της ΠΟΕΔΗΝ κατά του ΕΚΑΒ για μοιραίες καθυστερήσεις διακομιδής
Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά ασθενών που απεβίωσαν ή κινδύνεψε η ζωή τους λόγω των δραματικών ελλείψεων σε διασώστες και ασθενοφόρα του οργανισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό στην Πάργα πριν από 20 ημέρες, όταν ένας 47χρονος υπέστη έμφραγμα και οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, όπου, συγκλονισμένοι, διαπίστωσαν ότι ήταν κλειστό! Ευτυχώς για τον ασθενή, ένας καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, γνωστός της οικογένειας, βρισκόταν στην περιοχή, στο εξοχικό του, και του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ηδη κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές με αίτημα την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με διαθέσιμο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που δεκάδες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι παροπλισμένα στα συνεργεία, ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών χρεώνουν έως και 2.000 ευρώ τη μεταφορά ασθενών. Ενδεικτική, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η περίπτωση τουρίστα ασθενούς, ο οποίος πλήρωσε 2.000 ευρώ για τη διακομιδή του από τη Ζάκυνθο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ η «ταρίφα» από Καλαμάτα σε νοσοκομεία της Αθήνας κυμαίνεται από 600 έως 700 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: