22 Νοε 2016

Σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας εξελίσσεται το μεταναστευτικό


Σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας εξελίσσεται πλέον το μεταναστευτικό και η δραματική κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβίσει την χώρα η κυβέρνηση, με ατυχείς χειρισμούς και με αποδοχή άνευ όρων των υποδείξεων του Βερολίνου και των απαιτήσεων της Άγκυρας. Έχοντας με εγκληματική αμέλεια
αποδεχθεί όλα όσα απαίτησε το Βερολίνο πριν ένα χρόνο στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα ήλπιζε ότι θα εξασφάλιζε την εύνοια της κ. Μέρκελ για την ελάφρυνση του χρέους και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όμως τότε ήταν που με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot και καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών («τουλάχιστον 50.000 θέσεις» προέβλεπε η απόφαση), ενώ με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έθεσε την Ελλάδα υπό την ομηρεία και του ίδιου του Τ. Ερντογάν. Η Γερμανία και η Αυστρία φρόντισαν ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να σφραγίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετατρέποντας έτσι την χώρα μας σε ένα στεγανό buffer zone για όλη την Ευρώπη.

Όμως με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας -και ενώ δεν είχε εξασφαλισθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε υπήρχε αυστηρός μηχανισμός για επιστροφή μεταναστών προς την Τουρκία- ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε ότι για να υπάρχει η πιθανότητα να επιστραφούν στην Τουρκία μετανάστες, θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά που αποτελούν τον πρώτο σταθμό τους. Καθώς το περίπλοκο αυτό σύστημα δεν λειτούργησε, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει στο μέλλον, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να κρατά τους μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αντοχής τους. 

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημερες σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, είναι αποτέλεσμα της οργής των εκατοντάδων και χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που, έχοντας πληρώσει στους δουλεμπόρους μερικές χιλιάδες δολάρια, έφτασαν στα ελληνικά νησιά, φιλοξενούνται σε όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες και πλέον βλέπουν ότι οι πιθανότητες να φτάσουν είτε στην Γερμανία, είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εξανεμίζονται – και έτσι καταφεύγουν στη βία.

Τα στοιχεία είναι δραματικά. Το Σάββατο πέρασαν στα νησιά 217 μετανάστες και πρόσφυγες και πλέον στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω) καταγράφονται επισήμως 16.400 μετανάστες, με την δυνατότητα των δομών να φιλοξενούν μέχρι 7.450 και ενώ το σύνολο των όσων βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε την Κυριακή τους 62.348. Οι τοπικές κοινωνίες δικαιολογημένα αντιδρούν, καθώς βλέπουν ότι οι υποσχέσεις της Πολιτείας δεν τηρούνται και, καθώς οι συμφωνίες με την Ε.Ε. αλλά και την Τουρκία δεν υλοποιούνται, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νησιά-στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι σαφείς καθώς τα ευχολόγια υπουργών, ότι τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον τουρισμό, αποδείχτηκαν εντελώς αβάσιμα, μια και η ζημιά στην τουριστική εικόνα των νησιών είναι τεράστια. Όμως εκ των πραγμάτων και ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε ο κ. Ερντογάν θα επιλέξει στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του, με την Ε.Ε. και την Δύση, να ανοίξει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών, υλοποιώντας την απειλή του για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε απελπισία, καθώς τίθενται και θέματα ασφάλειας με την ελλιπή αστυνόμευση και ενώ μέσω των μεταναστευτικών ροών θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη και τζιχαντιστές που θα φυγαδεύονται από τα Ιράκ και την Συρία, όσο εντείνεται η επίθεση σε Μοσούλη και Ράκκα.

Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα των χωρών που αντιδρούν στην επιβολή ποσοστώσεων για υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων. Η Σλοβακία που προεδρεύει της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους πρότεινε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα να προβλεφτούν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των ροών, αλλά μόνο σε «εθελοντική βάση». Επέμεινε ακόμη στην πρόταση ότι τα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση θα συνεισφέρουν οικονομικά για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων! 

Οι προτάσεις αυτές προδιαγράφουν το αδιέξοδο στο εσωτερικό της Ε.Ε., όπου ταυτόχρονα ενισχύεται η αρνητική προδιάθεση για την Τουρκία και τον Τ. Ερντογάν, φέρνοντας πιο κοντά την κατάρρευση της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Όμως οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού αγγίζουν και τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και μάλιστα στο κρίσιμο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Η πολιτική της Αθήνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει «προσφυγοποιηθεί» με σοβαρές συνέπιες για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς στο πεδίο αυτό όλα τα «όπλα» βρίσκονται στα χέρια του Τ. Ερντογάν.

Έτσι ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο γνώμονας με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει την πολιτική της είναι αποκλειστικά και μόνο οι διαθέσεις της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αποφεύγοντας έτσι να θέσει μια σειρά θέματα για να μην… ερεθιστεί η Άγκυρα και αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές. Εξάλλου, οι μεταναστευτικές ροές και οι δεκάδες βάρκες που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά δίνουν την ευκαιρία στην Τουρκία για την σχεδόν καθημερινή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων και, φυσικά, της ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου και ακόμη μέχρι λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές των ελληνικών νησιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: