Το επταήμερο που άρχισε στις 5 Απριλίου του 1999 ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα για όλους τους ορθοδόξους ανά τον κόσμο που, προσευχόμενοι, έσκυβαν με κατάνυξη μπροστά στο θείο δράμα. Εκείνη την εβδομάδα όμως -και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών με αφορμή το Πάσχα- ο λαός
της Σερβίας βίωνε το δικό του δράμα, καθώς οι αμερικανικές και νατοϊκές (για άλλοθι) δυνάμεις είχαν ήδη αρχίσει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Σερβίας άρχισαν στις 24 Μαρτίου του 1999 χωρίς να υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ και παρά τη διαφωνία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνας και Ρωσίας. Με τις σαφείς διαταγές του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, Αμερικανοί και ΝΑΤΟ σφυροκοπούσαν καθημερινά το Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις. Μια από τις πόλεις που μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών ήταν και το Αλέξινατς με τους 16.000 κατοίκους, οι οποίοι ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας ξύπνησαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Το ΝΑΤΟ και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν σεβαστεί καν το αίτημα για εκεχειρία μέσα στις άγιες μέρες, που είχε κάνει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Σπυρίδωνας.
Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα, η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον Χίλαρι ζήτησε την ψήφο του αμερικανικού λαού, προκειμένου να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ. Τα σχέδιά της, όμως, ανατράπηκαν από τον εξωσυμβατικό και αντισυστημικό μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θριάμβευσε στις προχθεσινές εκλογές και έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η 8η Νοεμβρίου 2016 θα περάσει στην Ιστορία και ως η μέρα της πλήρους αποκαθήλωσης των Κλίντον.
Μετά τις δύο θητείες του στην προεδρία, ο Μπιλ Κλίντον αφοσιώθηκε στο Ιδρυμα Κλίντον. Ωστόσο κάπου εδώ αρχίζει το πράγμα να περιπλέκεται, καθώς η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως χρησιμοποίησε τη θέση της ως υπουργού Εξωτερικών για να αποσπά τεράστιες δωρεές από χορηγούς - ακόμα και από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν στα μαχαίρια. Οι χορηγίες όμως αυτές φαίνεται πως μερικές φορές χρηματοδοτούσαν και προσωπικά έξοδα των Κλίντον, όπως τον γάμο της κόρης τους! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις της με το οικονομικό κατεστημένο, δημιούργησε σε έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών πολιτών την εικόνα της «ανέντιμης και διεφθαρμένης». Τα σκάνδαλα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πρεσβευτή και τριών άλλων Αμερικανών, προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στην Ιστορία του Κογκρέσου. Παράλληλα, όμως, με το «σκάνδαλο Βεγγάζη» ξέσπασε και το σκάνδαλο με τα ηλεκτρονικά μηνύματά της, το οποίο έληξε -χωρίς δίωξη- δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου