17 Νοε 2016

Ομπάμα και Μέρκελ με κοινό άρθρο τους «καρφώνουν» τον Τραμπ




Ομπάμα και Μέρκελ με κοινό άρθρο τους «καρφώνουν» τον Τραμπ

Έκκληση υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, βασισμένης στην ελεύθερη αγορά και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις απευθύνουν με κοινό άρθρο τους ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας τις ιδέες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για εθνικό απομονωτισμό και ένα νέο καθεστώς προστατευτισμού. Mε το άρθρο τους στο γερμανικό περιοδικό
WirtschaftsWoche, Ομπάμα και Μέρκελ υπογραμμίζουν πως η επιστροφή «στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή» και ότι «το μέλλον είναι ήδη εδώ».
Αμφότεροι οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας διαμηνύουν ότι οι δύο χώρες είναι πιο δυνατές όταν συνεργάζονται, κι όχι όταν απομονώνονται, και επισημαίνουν πως οι δύο χώρες μπορούν να πλάσουν την παγκοσμιοποίηση με έναν τρόπο που «συνάδει με τις αξίες και τα ιδεώδη μας».
«Έχουμε υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις μας και τους πολίτες μας – για την ακρίβεια προς ολόκληρη την διεθνή κοινότητα – να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», αναφέρουν οι δύο ηγέτες. «Για να το πούμε απλά, είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί».
Αν και οι δύο ηγέτες δεν αναφέρουν ονομαστικά τον κ. Τραμπ. στέλνουν σειρά μηνυμάτων κατά των ξενοφοβικών θέσεων που έχει υιοθετήσει, ειδικά όσον αφορά την προσφυγική κρίση και την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει δεσμευθεί να ακυρώσει.
«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας υποχρεώνει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, διότι ότι πως η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετράται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους».
Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: