19 Νοε 2016

Η σημασία του νόμου Glass Steagal και η κατάργησή του από τον Μπιλ Κλίντον το 1999 που οδήγησε στην κρίση του 2008





Θεόδωρος Κατσανέβας

Το 1933, ο μεγάλος αναμορφωτής Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin  Roosevelt, ανέθεσε σε  δύο προοδευτικούς Γερουσιαστές, τους  Carter Glass και  Henry Steagall, την κατάρτιση και ψήφιση ενός ιδιαίτερα σημαντικού νόμου που λειτούργησε ως κεντρικό εργαλείο της πολιτικής του New Deal, με το οποίο αντιμετωπίστηκε η μεγάλη κρίση του 1929.Ο περίφημος νόμος Glass-Steagall που πήρε το όνομα των εισηγητών του, προέβλεπε την εισαγωγή δυο δραστικών μέτρων κατά της κερδοσκοπίας:

1. Την ίδρυση μιας Ομοσπονδιακής Αρχής που εγγυόταν τις καταθέσεις μέχρι 250,000 δολάρια ανά καταθέτη και είχε σαν σκοπό την αποφυγή των καταστροφικών bank run του παρελθόντος

2. Τον απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ παραδοσιακής τραπεζικής δραστηριότητας(απλές συναλλαγές καταθέσεων που αφορούσαν καταθέτες, συνταξιούχους, μισθωτούς κλπ) και επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας (επιρρεπείς σε  στοιχήματα σπεκουλαδόρων). Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες διαχωρίστηκαν σε εμπορικές και επενδυτικές με τις αρμοδιότητές τους σαφώς εντελώς ξεχωριστές,έτσι ώστε κανένας τραπεζίτης να μπορεί να χρησιμοποιήσει και να κερδοσκοπήσει με τα λεφτά των καταθετών.

Στην δεκαετία του 1980,με την ισχυροποίηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, άρχισαν οι πιέσεις  για την κατάργηση του Glass Steagall Act, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε επί προεδρίας του δημοκράτη "ανθρωπιστή" Bill Clinton. Σε αντικατάστασή του, θεσπίζεται ο ο νόμος  Gramm Leach Bliley με σκοπό την φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, ο νέος αυτός νόμος είναι τόσο περίπλοκος που είναι ανεφάρμοστος στην πράξη, έτσι ώστε να επιτρέπει την ασυδοσία των αρπακτικών του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Η κατάργηση του νόμου Glass Steagal άνοιξε τις πύλες της κόλασης στην παγκόσμια οικονομία και αναμφίβολα η κρίση του 2008 είναι άμεσα συνδεδενένη με το γεγονός αυτό. Σήμερα, με δεδομένα τα οικονομικά ερείπια που ακολούθησαν την κατάργηση του ίδιου νόμου, υπάρχει ισχυρό κίνημα επαναφοράς του. Στο κίνημα αυτό έχει πρωτοστατήσει το Shiller Institute με επικεφαλής τον κορυφαίο πολιτικό ακτιβιστή Lyndon LaRouche, όπου έχω συμμετάσχει και συνυπογράψει για τον ίδιο σκοπό.

Αναμένουμε τη στάση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο κορυφαίο αυτό ζήτητμα απο το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της υφηλίου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: