1 Δεκ 2016

«Η αξιολόγηση μπορεί να θυμίσει το καλοκαίρι του 2015»!

Δραματικοί τόνοι από τον Τσακαλώτο που βλέποντας τα δύσκολα αλλάζει πλέον γραμμή
Εριξε τον πήχη των προσδοκιών για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προϊδεάζοντας εμμέσως για εξελίξεις που μπορεί να θυμίζουν τον δραματικό Ιούλιο του 2015. «Ο Δεκέμβρης που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015.
Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, αλλά το θέμα μπορεί να κριθεί και σε επόμενο Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Οσον αφορά το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε γενικώς και αορίστως, αδυνατώντας να προσδιορίσει εάν και πότε θα αρχίσει η σχετική συζήτηση, γεγονός που φανερώνει ότι η Αθήνα δεν έχει για την ώρα τίποτα στα χέρια της.

«Η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο Eurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν θα μπορούμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση» σημείωσε.

Παραδοχή
Σχετικά με τον Προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και άνθρωποι που τους αδικούμε», αλλά δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη των ευπαθών ομάδων. Μια προσπάθεια, όμως, που, όπως είπε, «οι θεσμοί τη μετρούν στους στόχους και αυτό είναι κακό». 

Απαντώντας στις κατηγορίες της Ν.Δ. για απομόνωση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος επιστράτευσε την ειρωνεία, αφού πρώτα υπογράμμισε τα θετικά σχόλια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, για να προσθέσει στη συνέχεια κάνοντας -υποτίθεται- χιούμορ: «Τέτοια απομόνωση είχα να ζήσω από τους γάμους της Γκρέις Κέλι με τον Ρενιέ και της Νταϊάνα με τον Κάρολο».

Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο εννιάμηνο (μόνο στους... αριθμούς)
Ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2016, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2015, η ανάπτυξη έφτασε το 1,8% το γ΄ τρίμηνο του 2016, ενώ η πρώτη εκτίμηση την υπολόγιζε στο 1,5%. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους έκλεισε με οριακή ανάπτυξη 0,1%. Ετσι, αυξάνονται οι πιθανότητες για καλύτερη επίδοση στο σύνολο του έτους, σε σχέση με την πρόβλεψη του νέου Προϋπολογισμού για ύφεση 0,3% φέτος.

Η δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι αποτέλεσμα νεότερων στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών, τον κύκλο εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και των στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού.

«Παράθυρο» από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Στην ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το δυσθεώρητο 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο συμφώνησαν χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «τεράστια απαίτηση» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επί μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολίασε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στυλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι θα προχωρήσουμε βήμα βήμα».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας τόνιζε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ και ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Για τη φετινή χρονιά, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αυξημένη πιθανότητα να υπερβεί τον στόχο (0,5% του ΑΕΠ) και ότι σε αυτό συνέβαλαν οι αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν φορολογική βάση. «Επιτεύξιμο, αλλά υποκείμενο σε μακροοικονομικούς κινδύνους» χαρακτήρισε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% το 2017.

Πηγή: https://goo.gl/R5fmzN

Δεν υπάρχουν σχόλια: