12 Δεκ 2016

2017, η χρονιά των μεγάλων ανατροπών

Η επιμονή του Βόλφαγκ Σόϊμπλε για επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος από τη λυμφατική Ελλάδα σε επίπεδα του  3,5% καταδεκνύει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την προσκόλησή της στη θρησκοληψία του  "πάση θυσία στο ευρώ". Η εγκατάσταση του Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο από την 20η Ιανουαρίου 2017, ηαποχώρηση του Ολάντ από την προεδρία της Γαλλίας και η ευθεία αμφισβήτηση του ευρώ στην Ιταλία και όχι μόνο, ανατρέπουν άρδην την προσκόληση στη συγκεκριμένη θρησκοληψία. Η οποία οφειλόταν στην επιμονή της πολιτικής Ομπάμα -Κλίντον και Ολάντ για την παραμονή μας στην ευρωζώνη με όποιο κόστος. 

Ο νέος Πλανητάρχης κάθε άλλο παρά βρίσκεται στην ίδια γραμμή, ενώ οι ανατρεπτικές καταστάσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ολανδία και αλλού, εξασθενούν τη δυναμική της γερμανικής ευρωζώνης. Το Βερολίνο συνεχίζει να επιμένει σε ένα ισχυρό ευρώ και μέσα σ' αυτό δε χωράει η Ελλάδα. Και αν δεν καταφέρει να το πετύχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τότε θα προτιμήσει ένα στενό κύκλο χωρών με το ίδιο ισχυρό νόμισμα ή τη μετάβαση σε ένα ισχυρό μάρκο. 


Αναμφίβολα, το 2017 θα είναι χρονιά μεγάλων ανατροπών στην ευρωζώνη, όπως και στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, με κεντρικό άξονα την προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης.Ίδομεν

Δεν υπάρχουν σχόλια: