Το φάκελο της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal θα «ξεσκονίσει» για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη: Κρίνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΝΑΕ προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία που υπερβαίνει τα 53 εκατομμύρια ευρώ, οι ειδικοί ανακριτές Γιώργος Ευαγγέλου και Ηλιάννα Ζαμανίκα διαβίβασαν την υπόθεση στην εισαγγελία
Εγκλημάτων Διαφθοράς για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων -πολιτικών και μη προσώπων- στη διαδικασία.
Η ενέργεια «πάτησε» σε νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της ανακρίσεων για τις μίζες των εξοπλιστικών. Ερευνώντας συμπληρωματικά την υπόθεση των υποβρυχίων (στην οποία πρωταγωνιστεί η κοινοπραξία), μετά από βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, οι ανακριτές εντόπισαν στοιχεία που τους οδήγησαν σε έλεγχο των συνθηκών ιδιωτικοποίησης της ΕΝΑΕ. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, η πώληση των ναυπηγείων έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία και κατά παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ιδιωτικοποίηση εταιριών που είναι υπό κρατικό έλεγχο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί καταδεικνύουν ότι τα ναυπηγεία ουσιαστικά δόθηκαν «χαριστικά» στην κοινοπραξία, αφού αυτή ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ. Παράλληλα… κενό γράμμα παρέμεινε ο βασικός σκοπός της ιδιωτικοποίησης, που δεν ήταν η είσπραξη του τιμήματος, αλλά η συνέχιση της λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων, που, αντίθετα, απαξιώθηκαν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα υπογραφής των συμβάσεων πώλησης της ΕΝΑΕ και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων είναι η ίδια (31/5/2002).
Ενας υπάλληλος των ναυπηγείων διώκεται ήδη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ωστόσο ο κύκλος των κατηγορουμένων στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναμένεται να διευρυνθεί. Στο στόχαστρο τίθενται μέλη της ΕΝΑΕ, εργαζόμενοι, στελέχη της ΕΤΒΑ, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, που φέρονται να έθεσαν σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων διαγωνιζομένων ώστε να προτιμηθεί η γερμανική εταιρία, η οποία μάλιστα αξίωσε και πήρε συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Εάν η έρευνα «σκοντάψει» σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα διαβιβαστεί στη Βουλή, αν και τα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί. Δικαστικοί κύκλοι δεν απέκλειαν πάντως να παραμένουν «ζωντανά» αδικήματα πολιτικών, αρμοδιότητας της τακτικής Δικαιοσύνης, εφόσον -όπως έχει συμβεί σε παλαιότερες υποθέσεις- διαπιστωθεί ροή χρήματος
.............................................
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου