29 Δεκ 2016

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας:«Μας παίρνουν το 70% των εισοδημάτων μας»

«Πλέον είναι μονόδρομος. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να δίνει το 70% των εισοδημάτων του» δήλωσε στο newmoney.gr o πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εν αναμονή των εγκυκλίων για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από εδώ και στο εξής.
"Πρόκειται για έναν κεφαλικό φόρο, μια δήμευση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν μπλοκάκι", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΕΕ τονίζοντας πως με βάση το νέο σύστημα, 7 στα 10 ευρώ θα πρέπει να δίνονται, κάτι που δείχνει ότι στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα φορολογικό μέτρο.
Όσο για το τι θα κάνει ο ίδιος από 1ης Ιανουαρίου απαντά πώς

"θα πληρώσει τις εισφορές που πρέπει να πληρώσει", ωστόσο τονίζει ότι οι φοροφυγάδες είναι αυτοί που προστατεύονται και πάλι, ενώ οι έντιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μία φορά το νέο φόρο.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ μίλησε και για τον μεγάλο αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών που ήδη κλείνουν τα μπλοκάκια τους κάτι τέτοιο όμως, όπως και η φοροδιαφυγή, δεν αποτελούν λύσεις.
Η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες αρχίζει κυρίως να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω.

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Ένας έμπορος πληρώνει σήμερα για φόρους 5.788 ευρώ. Με καθαρό εισόδημα 70.000 θα κληθεί πλέον να πληρώσει 18.865 ευρώ (+225%).

Εμποροι με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ πληρώνουν ετήσια εισφορά 5.788 ευρώ και φόρο 8.220, με τη συνολική επιβάρυνση στις 14.008 ευρώ ή το 46,6% του εισοδήματός του. Του χρόνου θα πληρώνει 8.085 ευρώ σε εισφορές (αύξηση 2.297 ευρώ) και 7.976 σε φόρους (μείωση 244 ευρώ). Δηλαδή πρόκειται για συνολική επιβάρυνση 16.061 ευρώ ή το 53,5% του εισοδήματός του.

«Τα λουκέτα δεν άρχισαν σήμερα, εξηγεί στο newmoney.gr, ο κ. Γιώργος Θανόπουλος, ερευνητής στο ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. Ωστόσο η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2017 δίνουν τη χαριστική βολή.

«Ο υγιής επιχειρηματίας με μεσαίο κέρδος δε μπορεί να αντέξει. Του στραγγίζουν τη ρευστότητα καθώς η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αντιστοιχεί στο 70% του εισοδήματος. Έτσι αναγκάζεται να κλείσει το μαγαζί του ή το βιβλίο παροχής και περνάει στην άτυπη, αδήλωτη ή «μαύρη» επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να επιβιώσει», συμπληρώνει.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: