22 Δεκ 2016

Νέα πλαφόν σε συντάξεις

Ερχεται αναδρομικός «κόφτης» για αποδοχές άνω των 1.767 € και 3.000 € για πολλαπλές

Στα 1.767 ευρώ καθαρά για κάθε ατομική σύνταξη και στα 3.000 ευρώ καθαρά για πολλαπλές συντάξεις ορίζονται τα νέα πλαφόν στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οτιδήποτε υπερβαίνει αυτά τα ποσά «κουρεύεται» αυτομάτως.


Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, το «μαχαίρι» μπαίνει σε όλους όσοι συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη (μεικτά, με κρατήσεις υγείας και ΑΚΑΓΕ), ακόμη και ύστερα από τις μνημονιακές περικοπές που έχουν εφαρμοστεί από το 2010.
Συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικοί λειτουργοί, καθώς και πρώην διευθυντές του Δημοσίου θα δουν τις συντάξεις τους να «κουρεύονται», και μάλιστα αναδρομικά, εφόσον ξεπερνούν το όριο των 1.767 ευρώ.

Το αναδρομικό «κούρεμα» αρχίζει από 1/6/2016 και τα ποσά που έχουν πάρει αχρεωστήτως οι συνταξιούχοι το εξάμηνο Ιουνίου-Νοεμβρίου θα παρακρατηθούν σε δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Στο νέο πλαφόν συνυπολογίζονται πάσης φύσεως επιδόματα που καταβάλλονται (εξομάλυνσης, τέκνων, συζύγου, αναπηρίας κ.λπ.), ενώ επί του νέου ποσού που προκύπτει υπολογίζονται η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ και η κράτηση υπέρ υγείας, με αποτέλεσμα να προκύπτει καθαρό ποσό 1.767 ευρώ.

Αντιμέτωποι με περικοπές θα βρεθούν, εκτός από εκείνους που εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.767 ευρώ, και εκείνοι που λαμβάνουν καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, από συντάξεις, μερίσματα κ.λπ. Εξαιρούνται το εξωιδρυματικό επίδομα, τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανικανότητας ή αναπηρίας που δίνονται με τη σύνταξη.

Σοκ μπροστά στα ΑΤΜ

Τα χειρότερα έρχονται σήμερα το βράδυ, καθώς οι συνταξιούχοι θα μπορούν να δουν στους λογαριασμούς τους τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου μαζί με το ΕΚΑΣ που λάμβαναν το 2016 μειωμένο κατά το ήμισυ. Την ίδια ημέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των χαμηλοσυνταξιούχων, που το σύνολο των αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ, το ειδικό εφάπαξ βοήθημα, το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Αύριο ο ΟΓΑ θα καταβάλει χρηματικό βοήθημα 1.000 ευρώ σε 1.185 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες που δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικού Βοηθήματος σε Πολύτεκνες Αγρότισσες Μητέρες.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για τον μήνα Δεκέμβριο 2016. Το ποσό που θα πιστωθεί σε 48.319 δικαιούχους ανέρχεται σε 12.223.750,65 ευρώ και θα γίνει με πίστωση των λογαριασμών τους και με προπληρωμένες κάρτες αγορών.

Την Παρασκευή, τέλος, θα λάβουν τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΕΚΑΣ 79.832 δικαιούχοι. Το συνολικό ποσό της πίστωσης ανέρχεται σε 4.649.403,01 ευρώ και θα δοθεί σε όσους έχασαν το επίδομα των 115 ευρώ και άνω.

Πηγή: https://goo.gl/x1Rr9t

Δεν υπάρχουν σχόλια: