Η γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι δεν θα αναμειχθεί στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς παρότι πρόκειται να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα του επιδόματος. «Οχι άλλα μέτρα για την Ελλάδα», λέει ο Ολάντ.Εδωσε το στίγμα για το τετ α τετ της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης και μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου
Κορυφής ότι «θέλει να μιλήσει, όχι να διαπραγματευτεί» με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο επισήμανε ότι «είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον έλληνα Πρωθυπουργό αύριο (Παρασκευή), παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».
Σχετικά με τις αποφάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η καγκελάριος είπε ότι υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση και πως «ο ESM το έχει ξεκαθαρίσει αυτό».
Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται εν μέσω νέου γύρου δημοσιευμάτων από τον γερμανικό Τύπο για την συμπεριφορά της Ελλάδας.
Το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του στη διαδικτυακή έκδοση μιλά για το «ελληνικό δράμα που απειλεί να κλιμακωθεί ξανά» και για τον «παλιό Τσίπρα που επέστρεψε».
Επισημαίνει για τον Πρωθυπουργό ότι είναι «ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. “Κανείς δεν θα ζητήσει άδεια για να δώσει χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη”, είπε. Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Ελλάδα “θυσιάστηκε στο όνομα της Ευρώπης”».
Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης και μετά τις μεταμεσονύχτιες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στην καγκελάριο θέμα «ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας» σχετικά με την έγκριση του «πακέτου Τσίπρα» από την Ευρωζώνη
«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην καγκελαρία στη λογική της πολιτικής διευθέτησης με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι «η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες».
Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο Πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν».
Αναφέρθηκε στις επαφές του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα», είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή.
Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου