12 Δεκ 2016

Τσίπρας: Σκέφτεται εκλογές και ετοιμάζει «πόλεμο» με την Ε.Ε.!

Σπύρος Κάραλης

Τα μεγάλα αδιέξοδα, το τσαλακωμένο προφίλ και οι απανωτές ήττες εντός και εκτός σπρώχνουν τον πρωθυπουργό σε ηρωική έξοδο! Η προσπάθεια να μη χαθούν οι ψηφοφόροι, για να παραμείνει ισχυρός ρυθμιστής την επόμενη μέρα
Παιχνίδια πρόωρων εκλογών παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμάζοντας συνθήκες ηρωικής εξόδου για παν ενδεχόμενο.
Ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος προ μεγάλων αδιεξόδων, με τσαλακωμένο προφίλ, τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ σε παραλυσία και ανοιχτά μέτωπα παντού από τις πολλές αστοχίες και τις ήττες στα εσωτερικά (με καναλάρχες, διαπλοκή) και εκτός συνόρων με τους δανειστές, επιλέγει την επίθεση με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, καθώς ο χρόνος δείχνει να μετρά αντίστροφα.

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του κ. Τσίπρα με τη μορφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους στέλνει, όπως και να έχει, πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Καταρχάς, προς Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον πως «δεν πάει άλλο η λιτότητα» και «ως εδώ οι ταπεινώσεις» για την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Δημοσκοπήσεις

Αποτελεί, επίσης, προσπάθεια εξωραϊσμού της πολύ κακής εικόνας του ίδιου του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις και ανόρθωσης του ηθικού στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που φυλλορροεί διαρκώς. Είναι, επιπλέον, ένα χάδι -καθ’ υπόδειξη του ειδικού στις δημοσκοπήσεις υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη- στη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα των παππούδων και των γιαγιάδων, που ξεχειλίζουν από οργή κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της «σφαγής» που είδαν στις συντάξεις. 

Ταυτόχρονα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα την Πέμπτη αποτελεί την πρώτη πράξη ενός σχεδίου που από καιρό επεξεργάζονται στα επιτελικά κυβερνητικά γραφεία και περιλαμβάνει την κατά μέτωπο επίθεση στους δανειστές, στην περίπτωση που η γερμανική πλευρά δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα της πρώτης αξιολόγησης και εμμείνει στη σκληρή στάση όσον αφορά τη συζήτηση του ελληνικού χρέους. Στην περίπτωση, δηλαδή, που το Βερολίνο τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα. Σενάριο που, ως ενδεχόμενο, πάντοτε απασχολούσε το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ουδείς στο Μαξίμου βάζει το χέρι στη φωτιά για τις ειλικρινείς προθέσεις των Γερμανών να μην αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τα παίζουν όλα για όλα, επιλέγοντας να πάνε κόντρα στη λιτότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβάλλοντας τις κοινωνικές παροχές στην εξαθλιωμένη Ελλάδα ως αντίπαλο δέος σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη δονείται συθέμελα εξαιτίας της γερμανικής λιτότητας και με κρίσιμες εκλογές μέσα στο 2017 σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. 

Εκλογές που μπορεί να ραγίσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναδεικνύοντας σε αυτές τις χώρες ως κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις κινούμενες σε... φυγόκεντρη πορεία. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υποστεί προσωπικούς διασυρμούς στην Ευρώπη, θεωρεί πλέον ότι δεν έχει πού αλλού να υποχωρήσει, αν Γερμανοί και ΔΝΤ σφίξουν ακόμη τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει όλα τα χατίρια στην Ανγκελα Μέρκελ, την οποία προστάτευσε από τους 60.000 πρόσφυγες που, αλλιώς, θα κατέφευγαν στη Γερμανία. 

Αν ο κ. Τσίπρας δεν πάρει όσα έχει ζητήσει από την καγκελάριο για το χρέος, χωρίς άλλα μέτρα λιτότητας και τα θηριώδη πλεονάσματα, τότε, με πρόφαση την κοινωνική πολιτική την οποία αρνούνται ο Σόιμπλε και σκληροί γερμανικοί κύκλοι, θα έχει στα χέρια του το τέλειο άλλοθι μιας ηρωικής εξόδου.
Διαρροές 
Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, με αίτημα τη λαϊκή έγκριση, θα πάει σε άγρια σύγκρουση με τους δανειστές. Με επίγνωση φυσικά πως θα τις χάσει, αλλά εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα καταφέρει να διασώσει ικανό τμήμα της εκλογικής δύναμης για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός παίκτης και ρυθμιστής των εξελίξεων από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Προς το παρόν, πρωθυπουργός, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν την εκλογολογία, αν και οι παροικούντες γνωρίζουν πως το θέμα άνοιξε για πρώτη φορά από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στα μέσα του καλοκαιριού, με διαρροές που έγιναν και οι οποίες εμφάνιζαν το επιτελείο του πρωθυπουργού να έχει χωριστεί στα δύο. Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, από τη μία, να ζητούν πρόωρες εκλογές και, από την άλλη, οι οικονομικοί υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης να δηλώνουν αντίθετοι στην πρόωρη προσφυγή σε κάλπες.

Ο Φίλης, η γενιά Αλέξη και η εσωτερική κόντρα!
Η κοινή εμφάνιση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με τον Ηλία Κασιδιάρη στο Καστελόριζο προκάλεσε νέα ρήγματα στον κομματικό μηχανισμό, που δεν διανύει την καλύτερη φάση του. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης κερδίζει έδαφος ως αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα στα εσωκομματικά, όπως φάνηκε από το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην υπουργού Παιδείας την Παρασκευή στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. 

Ο κ. Φίλης έκανε μια σχεδόν αρχηγική εμφάνιση, επιλέγοντας να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης και όχι αποκλειστικά για τον Προϋπολογισμό, αφήνοντας παράλληλα δηλητηριώδεις αιχμές κατά του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στους οποίους εμμέσως καταλόγισε την εκπαραθύρωση του ίδιου από το κυβερνητικό σχήμα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως με τη στενή ομάδα των συνεργατών του κ. Τσίπρα, που περιορίζεται στα όρια του Μεγάρου Μαξίμου. Επιπλέον, το όραμα του πρωθυπουργού για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας έχει θορυβήσει την παλιά γενιά των στελεχών, δημιουργώντας αντίρροπες τάσεις. Η γενιά Τσίπρα στη μια πλευρά, με έδρα το κυβερνητικό μέγαρο, και οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ εσωτερικού στην άλλη, με έδρα τα κεντρικά γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. 

Στους δεύτερους συγκαταλέγεται ο κ. Φίλης, για τον οποίο λέγεται από ανεξάρτητους παρατηρητές των συριζαίικων δρώμενων ότι μπορεί να προκάλεσε ο ίδιος την ένταση με το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας ως αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς διεκδικεί για τον εαυτό του πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση.

Πηγή: https://goo.gl/frSgd8

Δεν υπάρχουν σχόλια: