14 Δεκ 2016

Νέα σχήματα

Μανώλης Κοττάκης

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, ο Τσίπρας και οι εκλογές!
Μόλις με αναγνώρισε ο συνταξιούχος με την τραγιάσκα, πλησίασε και απαιτητικά ρώτησε «Πότε θα φύγουν;» Δεν μπήκε καν στον κόπο να προσδιορίσει «ποιοι», αυτονόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο περιπτεράς της Βασιλίσσης Σοφίας, από τους λίγους που έχουν απομείνει στην ευθεία «Ρηγίλλης - Βουλή», βιοπαλαιστής από την Ηπειρο, το ίδιο:
«Πότε;». Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο που απελπισμένος περιμένει να ακούσει συγκεκριμένη απάντηση και στραβομουτσουνιάζει όταν του λες κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο «σύντομα». 

Εχω όμως υποσχεθεί ότι θα λέω την αλήθεια. «Οχι ακόμη» απαντώ συνήθως με συγκεκριμένη αιτιολογία. Το ίδιο έκανα όταν φίλοι κορυφαίου βουλευτή της Ν.Δ. επέμεναν σε καλοκαιρινή βεγγέρα ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουν στηθεί κάλπες. Εχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την ελπίδα του κόσμου της φιλελεύθερης παράταξης ότι «όπου να ‘ναι πέφτει το ΠΑΣΟΚ» και αυτό έμεινε 20 χρόνια στην εξουσία, θεωρώ χρέος μου να μην παραπλανώ. 

Σήμερα, για να σας εξάψω την περιέργεια, θα τραβήξω τις κουρτίνες για να αποκαλύψω τι λένε βουλευτές της Ν.Δ. και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε χριστουγεννιάτικες συνάξεις. Τι λένε κορυφαίοι σύμβουλοι πολιτικών αρχηγών της από δω πλευράς. Η αλήθεια είναι πως η Ν.Δ. ετοιμάζεται για εκλογές τις οποίες τοποθετεί εντός συγκεκριμένου πλαισίου: Μεταξύ Μαρτίου 2017 και Μαρτίου 2018, με πιθανότερο μήνα τον Σεπτέμβριο. 

Σεπτέμβριο, διότι η μελέτη της νεότερης Ιστορίας δείχνει ότι τα κόμματα εξουσίας πάνε καλύτερα τον Σεπτέμβριο, ο κόσμος γυρίζει ήρεμος από τις διακοπές: Σεπτέμβριο του 1996 κέρδισε ο Σημίτης, Σεπτέμβριο του 2007 ο Καραμανλής, Σεπτέμβριο του 2015 ο Τσίπρας. Σεπτέμβριο επίσης για να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη Γερμανία. Αλλο το σκηνικό με Σόιμπλε και άλλο χωρίς.
Αλλά και οι βουλευτές της Ν.Δ. που απολαμβάνουν αυτόν τον καιρό την ανεμελιά της αντιπολίτευσης τα ίδια λένε μακριά από τις κάμερες. «Εκλογές τώρα γιατί; Πήραν την εξουσία και θα την κρατήσουν όσο πάει! Οι δε ξένοι ούτε να ακούσουν να υπάρχει ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα σε εκλογική χρονιά». 

Οσο για τον ίδιο τον Τσίπρα; Το βασικό σενάριό του είναι το εξής: «Σας ζητήσαμε ψήφο το 2015 με το Μνημόνιο στα χέρια. Θα ζητήσουμε ξανά ψήφο το 2018 χωρίς Μνημόνιο στα χέρια, θα είμαστε στις αγορές». Και ίσως ζητήσει ψήφο ιδρύοντας νέο σχήμα, που θα υπερβαίνει τον «μισητό» ΣΥΡΙΖΑ, λέω εγώ, που όλο και κάτι έχω ακούσει...

Πηγή: https://goo.gl/cYW93I

Δεν υπάρχουν σχόλια: