Η σαρωτική επικράτηση του όχι και ή ήττα του συστημικού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία, αποτελεί ένα συντριπτικό πλήγμα στην ευρωκατοχή. Μετά τη δήλωση του Ματέο Ρέντζι, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τις επερχόμενες εξελίξεις.Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το Βερολίνο θα κάνει ότι μπορεί για να αναβάλλει τις εκλογές, με στόχο το διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα θεσμοθετήσει ένα νέο εκλογικό νόμο απλής αναλογικής, ώστε να αποτραπεί η πολύ πιθανή αυτοδυναμία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που πρωτοστατεί σήμερα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα διορίσει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας. Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, όλοι τους παιδιά του συστημικού καθεστώτος που αναφέρεται στο Βερολίνο.
Αλλά στην περίπτωση αυτή, στην πορεία προς τις επερχόμενες εκλογές, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με προοπτική να γίνει απόλυτα κυρίαρχο στην Ιταλική πολιτική ζωή, κάτι που φυσικά κάνει την Φράου Μέρκελ να βγάζει ...φλύκταινες.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, διαλύεται άμεσα η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές με το ισχύον εκλογικό σύστημα, με προοπτική μια μεγάλη νίκη του Μπέμπε Γκριλ και πιθανή σύσταση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε μια τέτοια προοπτική, αντιτίθεται σφόδρα το Βερολίνο, το οποίο θα πετύχαινε πολύ εύκολα την ανατροπή της αν στις ΗΠΑ είχε κερδίσει τις εκλογές η Χίλαρυ Κλίντον. Όμως, ο νέος Πλανητάρχης Ντόναλντ Τράμπ, σε αντίθεση με τους Ομπάμα - Χίλαρυ, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για την ευημερία ή την και ύπαρξη της ευρωζώνης και πολύ περισσότερο για την Ευρώπη της Γερμανίας
Οποιοδήποτε σενάριο και αν επικρατήσει τελικά, το βέβαιο είναι ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αργά ή γρήγορα οδεύει θριαμβευτικά προς την κατάληψη της εξουσίας στην Ρώμη. Το ίδιο βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η έξοδος της μεγάλης αυτής και φίλης χώρας από το ευρώ. Και τότε, η διάλυση της ευρωκατοχής στο σύνολό της είναι επίσης αναπόφευκτη.
Μπορούμε λοιπόν από τώρα να αρχίσουμε να κουνάμε το μαντίλι στο ευρώ. Σας ευχαριστούμε Ιταλοί φίλοι μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου