11 Δεκ 2016

Το ΔΝΤ ζητά κι άλλο «αίμα»

Κολλημένο» στην απαίτησή του να καθοριστούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, εμφανίστηκε το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου στις συνεχιζόμενες τηλεδιασκέψεις με την ελληνική πλευρά εμμένουν στην καταστροφική συνταγή τους και διαμηνύουν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν «μαχαίρι» στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου και κατάργηση φοροαπαλλαγών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του Ταμείου υποστηρίζουν ότι, αν η κυβέρνηση θέλει να περισώσει την «προσωπική διαφορά» και να αποφύγει την περικοπή συντάξεων που θα προκαλούσε η κατάργησή της, τότε θα πρέπει να αυξήσει τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ, που αφορά κυρίως τα τρόφιμα, από το 13% στο 14%.

Ο κ. Ράις υποστήριξε χθες ότι «το ΔΝΤ δεν ζητεί επιπλέον λιτότητα και θεωρεί πως ο ενδεδειγμένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το 1,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, έχει καταστήσει σαφή αυτή την προτίμησή του. Τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι επαρκή για αυτόν τον μειωμένο στόχο». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε υψηλότερο στόχο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημαίνει πρόσθετη λιτότητα».

Συμφωνία άμεσα

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο στις διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας και έχει την πρόθεση να συμβάλει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά «χρειάζεται το κατάλληλο μείγμα μέτρων και ελάφρυνσης χρέους». Ερωτηθείς αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας απάντησε αρνητικά και αρκέστηκε να πει ότι «εμείς θέλουμε συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν».

Κληθείς να σχολιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «το Ταμείο τα θεωρεί σημαντικό βήμα, αλλά είναι ανεπαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο». Προανήγγειλε, δε, ότι η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα παρουσιαστεί σύντομα.

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: