27 Δεκ 2016

Ιδού η επιστολή υποταγής, από Τσακαλώτο προς Ντάισελμπλουμ

Και νέα περικοπή συντάξεων στον ορίζοντα...

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την παρακάτω επιστολή που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα» στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στην από 23 Δεκεμβρίου επιστολή του,  αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.
Επίσης αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπερ-απόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.
Aν δεν πιαστεί ο στόχος του 2016, ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει μια νέα δέσμευση: την περικοπή συντάξεων αντί σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης.
Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα
στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

«Αναφορικά με το μέτρο των συντάξεων, παρακαλώ να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κι εγώ, έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και ότι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαίου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζει ο υπουργός και κλείνοντας αναφέρει: «Ελπίζω ότι αυτές οι διασαφηνίσεις θα καθησυχάσουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας με τους εταίρους μας»...

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: