Σαράντα έξι υποθέσεις διαφθοράς, που σχετίζονται με προγράμματα της ΥΔΑΣ της περιόδου 2000-2010 και διασπάθιση δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα και στις δικαστικές αρχές..
Ηταν η περίοδος που η Ελλάδα δαπανούσε το 0,2% του ΑΕΠ της σε αναπτυξιακή (σε ποσοστό 80%) και ανθρωπιστική (20%) βοήθεια προς τρίτες χώρες, την οποία καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των κρατούντων. Την περίοδο 2000-2010 ιδρύθηκαν σχεδόν 10.000 ΜΚΟ, αν και δεν έτυχαν όλες της ίδιας εύνοιας για χρηματοδότηση.
Από την ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών χρηματοδοτήθηκαν 176. Ορισμένες ΜΚΟ έκαναν κα΄ποιο έργο και αρκετά προγράμματα εκτελέστηκαν για τον σκοπό για τον οποίο υποβλήθηκαν, αλλά μάλλον αποτελούσαν τη μειοψηφία.
Η ΥΔΑΣ ερευνά ακόμη 198 προγράμματα, για τα οποία είχαν εκταμιευτεί κάποιες δόσεις, αλλά δεν είχαν κλείσει δημοσιονομικά και έμεναν σε εκκρεμότητα. Αφορούν χρηματοδοτήσεις 36.636.405 ευρώ και από τις ελεγμένες υποθέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών ζητάει τώρα πίσω από τις ΜΚΟ 7.774.244 ευρώ, μη επιλέξιμων δαπανών.
Η έρευνα αυτή είναι κολοσσιαία, όπως και η δουλειά που κάνουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που παραλαμβάνουν τους φακέλους για να καταλογιστούν ευθύνες και να πάρουν οι υποθέσεις τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Δυστυχώς, για περίπου 600 προγράμματα της «χρυσής» δεκαετίας ο έλεγχος διεξάγεται με δυσκολίες, καθώς αυτοί που ίδρυσαν την ΥΔΑΣ, δεν φρόντισαν (ίσως όχι από αβλεψία) να υπάρχει εντός της υπηρεσίας ελεγκτικός μηχανισμός, με συνέπεια να εκταμιεύονται τα ποσά χωρίς να λογοδοτεί κανείς.
Σήμερα, τα παραστατικά αυτών των 600 προγραμμάτων βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκη στρατοπέδου στα Γλυκά Νερά κι όπως μας είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης που την επισκέφθηκε, «είναι σε κούτες, υπάρχουν πολλά έγγραφα κυριολεκτικά στο πάτωμα, που για να περάσεις πρέπει να φτυαρίσεις χαρτιά για να ανοίξεις δρόμο και βεβαίως δεν υπάρχει αρχειοθέτηση και δυνατότητα να βρεθεί κάποιο έγγραφο μέσα στο χάος».
Τα περισσότερα από τα προγράμματα των ΜΚΟ εκείνης της περιόδου (ανεξαρτήτως αν συνήφθησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.) αποπνέουν δυσωδία, ενώ μια απλή ανάγνωση των συμβάσεων αποκαλύπτει μεθοδεύσεις που έχουν χαρακτηριστικά βιομηχανικής πατέντας, με στόχο να καρπώνονται το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων οι υπεύθυνοι και οι εγχώριοι συνεργάτες των ΜΚΟ και να καταλήγουν ελάχιστα χρήματα στο ίδιο το έργο.
Υπάλληλος του ΥΠΕΞ που έχει γνώση των φακέλων εκτιμά πως στους τελικούς αποδέκτες, στις χώρες όπου εκτελούνταν το έργο, έφτανε ένα ποσοστό κάτω από 20% του προϋπολογισμού.
Τα περισσότερα χρήματα έμεναν στην Αθήνα. Οι μελέτες ήταν φάμπρικα κοπής χρήματος, συχνά υπερκοστολογημένες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γινόταν χρήση πλαστών ή παραποιημένων παραστατικών για να δικαιολογηθούν έξοδα.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο στις δαπάνες και συχνά, όπως συμβαίνει και με το ΕΣΠΑ, φούσκωνε τεχνητά η ίδια συμμετοχή.
Στην πορεία των ελέγχων, διαπιστώθηκε πως πέρα από τα γνωστά προγράμματα, υπήρχαν εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών με Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ), χωρίς να υπάρχει κανένα σκεπτικό απόφασης, πόσο μάλλον έλεγχος.
Με αυτόν τον τρόπο και με επικεφαλής τον διωκόμενο για απάτη Αλεξ Ρόντου, μεταφέρθηκαν με βαλίτσες στη Σερβία μεγάλα ποσά, για να ενισχυθεί η αντιπολίτευση και να επιτευχθεί η πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε συνεργασία με το ίδρυμα Σόρος.
Ηταν τόση η ασυδοσία εκείνης της εποχής που ακόμη και σήμερα, ο έλεγχος του ΥΠΕΞ ανακαλύπτει χρήματα σε ξεχασμένους και ακίνητους λογαριασμούς ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών στο εξωτερικό.
Πρόσφατα, έκπληκτοι οι διπλωμάτες της ΥΔΑΣ ανακάλυψαν 2,5 εκατομμύρια δολάρια «χαμένα» σε τράπεζα του Μπελίζ, για τα οποία ξεκίνησαν οι ενέργειες ανάκτησης (πρόγραμμα έργων περιβάλλοντος στην Καραϊβική).
Οπως επισημαίνουν στην ΥΔΑΣ, υπάρχουν πολλά άλλα προγράμματα ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από άλλα υπουργεία, πέραν του ΥΠΕΞ, για τα οποία δεν έχει γίνει έλεγχος. Το ερώτημα είναι αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη και αν θα καθίσουν κάποτε στο εδώλιο και θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους διασπάθισαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Τρέχουν για να προλάβουν παραγραφές
Στο κτίριο που στεγάζει την Εισαγγελία Διαφθοράς, τα φώτα μένουν συχνά ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και οι τέσσερις εισαγγελείς συνεργάτες της ξενυχτούν για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό στο γραφείο τους.
Οι αμαρτωλές ΜΚΟ είναι μόνον ένα μικρό μέρος της δουλειάς και το έργο τους είναι τιτάνιο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη εμπειρογνωμόνων (ελάχιστες από τις 42 θέσεις που προβλέπονται έχουν καλυφθεί) και την πίεση του χρόνου, καθώς «τρέχουν» παραγραφές, λόγω της αβελτηρίας των ελεγκτικών μηχανισμών των περασμένων χρόνων που δεν φρόντισαν να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.
Ομως, τότε, δεν περίσσευε η πολιτική βούληση για κάθαρση. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν οι υποθέσεις, όλοι γνωρίζουν πως πολλοί ένοχοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, καθώς οι υποθέσεις τους έχουν ήδη παραγραφεί.
Η απάντηση του γιατί αργήσαμε τόσο πολύ ως κράτος να ελέγξουμε το δικομματικό και διακομματικό πάρτι στο οποίο ελάχιστοι ήταν καλεσμένοι, συνδέεται άμεσα με τη φαύλη νοοτροπία που επικρατούσε στα χρόνια της πλαστής ευμάρειας. Ομως οι τραγωδίες απαιτούν κάθαρση, για να προχωρήσουμε και πάλι μπροστά.
Ναρκοπέδιο σκανδάλων
Το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων είναι η «μητέρα» όλων των αμαρτωλών ΜΚΟ, που έδειξε τον δρόμο σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ για το πώς στήνεται μια επικερδής επιχείρηση με κρατικό χρήμα. Εισέπραξε πάνω από 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποναρκοθετήσει τη Βοσνία, το Ιράκ και τον Λίβανο μέσω έξι προγραμμάτων.
Σύμφωνα με νεότερη δίωξη, που ασκήθηκε το 2016, η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε παράνομα και για άλλα δύο προγράμματα με 1,2 εκατομμύριο. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν παραπεμφθεί από τον Απρίλη του 2015 για βαρύτατα κακουργήματα 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας. Η δίκη ενώ είχε προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβρη του 2015, ύστερα από ένα παιχνίδι συνεχών αναβολών, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
Οι αμαρτίες της αρχιεπισκοπικής «Αλληλεγγύης»
Την πρωτομάθαμε το 2006 από το φιάσκο των σάπιων πουλερικών που δεν έφτασαν ποτέ σε πληγείσες περιοχές από τσουνάμι. Τη γνωρίσαμε καλύτερα από την κατασπατάληση εκατομμυρίων για άσχετες προς το καταστατικό της οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο.
Ηδη από το 2008 καταλογίστηκε στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ποσό ύψους 6.690.460,03 ευρώ για σειρά προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν. Συνολικά χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ τη δεκαετία του 2000 με ποσό 23.126.871,01 ευρώ.
Η υπόθεση είχε φτάσει στην Ποινική Δικαιοσύνη από το 2010, όμως χρειάστηκαν να περάσουν 6 χρόνια μόνο και μόνο για να παραπεμφθούν σε δίκη (για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της απιστίας και ψευδούς βεβαίωσης) οι 4 πρώην υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών το 2005-2006, που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, σε δίκη παραπέμπονται ο νυν διευθύνων σύμβουλος του Alpha και διαχειριστής της ΜΚΟ, Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γιάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.
Η υπόθεση για την οποία κατηγορούνται αφορά ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις, με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Ωστόσο, οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με τη δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες.
Στη δικογραφία περιέχονται και άλλα μικρότερα ποσά χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως ήταν η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, η ΜΚΟ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση σύμφωνα με απόφαση 239/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά της οποίας ασκήθηκε πτωχευτική ανακοπή του Ελληνικού Δημοσίου.
Πριν από λίγες εβδομάδες έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς τέσσερις ακόμα συμβάσεις της ΜΚΟ Αλληλεγγύη (που αργότερα μετονομάστηκε σε ΜΚΟ Αγάπη), όπου ως συμπράττουσα εμφανίζεται η ΜΚΟ Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη.
Η Humanet, οι πολιτικοί φίλοι και η ανθρωπιστική ανάπτυξη made in Γιάννενα
Στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης» Humanet, με έδρα τα Γιάννινα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται άτομα φίλα προσκείμενα στη Ν.Δ.
Πρόκειται για την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ, που έλαβε χρηματοδοτήσεις ύψους 1.752.724,52 ευρώ από την ΥΔΑΣ.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στην οποία συνιδρυτής ήταν ο σύζυγός της, Κ.Σ, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας στην Αλβανία, τη Μολδαβία και την Κούβα. Συνολικά για την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή με το συνολικό ποσό των 2.471.030,14 ευρώ.
Στη Μολδαβία και στην Αλβανία το έργο αφορούσε υποδομές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στον εισαγγελέα, παρατηρήθηκε ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού ποσού 489.127,66 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία Fiber Link ΕΠΕ, με έδρα τα Γιάννενα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει σε συνεργάτες της γνωστής στα Γιάννενα εταιρείας Veritek ΑΕ. Στη Veritek μετείχαν η νυν αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και ο σύζυγός της (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της), οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέλη του Δ.Σ. της Humanet, η οποία κάνει την ανάθεση.
Επιπλέον καταγράφεται κατάτμηση των προμηθειών ώστε να υπάρξουν πρόχειροι (και όχι ανοιχτοί) διαγωνισμοί. Κατά τη διεξαγωγή του πρόχειρου διαγωνισμού υπήρξε αποστολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος και στην εταιρεία Veritek Α.Ε. συμφερόντων μελών Δ.Σ. της ΜΚΟ.
Στην Αλβανία η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε στις αρχές του 2000 το έργο της τεχνικής σχολής Demir Pogri στην Κορυτσά και τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.
Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΔΑΣ, βρίθει σοβαρών ζητημάτων: η χρηματοδότηση που πήρε η Humanet υπερέβη το προβλεπόμενο μέγιστο όριο χρηματοδότησης του 75%.
Το ποσό εκταμιεύτηκε σε μια μόνο δόση κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας. Επιπλέον καταγράφεται πρόβλημα με την προσκόμιση των αλβανικών παραστατικών δαπανών.
Το πρόγραμμα στην Κούβα φέρεται να πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός της μη έγκρισής του από την Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ και αποπληρώθηκε παρά την εισήγηση τόσο της πρεσβείας της Αβάνας όσο και συγκεκριμένης διεύθυνσης της ΥΔΑΣ.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», 8.2.2010, «ΜΚΟ, το χρώμα του χρήματος»), η Humanet το 2007 έχει αναλάβει μεταξύ άλλων έργο για την «κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα και ενδυνάμωση των συντεχνιών των φτωχών αλιέων» με χρηματοδότηση 270.000 ευρώ.
Μέλη του Δ.Σ. της Humanet δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως «για όλα τα έργα που αναλάβαμε, ελεγχθήκαμε εξονυχιστικά. Πραγματοποιήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος επί 9 μήνες την περίοδο 2013-2014 και δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο.
Οχι απλά παραδώσαμε όλα τα έργα, αλλά λάβαμε και συγχαρητήρια για πολλά από αυτά. Η Humanet σταμάτησε κάθε δραστηριότητά της το 2009 και έχουμε έγγραφη βεβαίωση από πρώην γεν. διευθυντή της ΥΔΑΣ ότι δεν είχαμε καμία οικονομική εκκρεμότητα».
Το «φαγοπότι» έχει τη δική του ιστορία
Οι πέντε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελεγχόμενων από τους εισαγγελείς ΜΚΟ, σχετιζόμενες με το ΥΠΕΞ
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, κι ενώ στα Βαλκάνια ξεφύτρωναν ΜΚΟ σαν μανιτάρια, στην Ελλάδα δόθηκαν εκατομμύρια δραχμές τότε από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ΜΚΟ για διάφορους σκοπούς: από τη συνεισφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Αλβανίας (285 εκατ. δρχ., 31/12/1997), την καταπολέμηση της φυματίωσης στη Βουλγαρία (24,5 εκατ. δρχ. το 1997), τις δωρεές στο κρατικό ινστιτούτο ραδιοφωνίας της Κούβας (8,3 εκατ. δρχ., 1997), τον επαναπατρισμό των Τσετσένων στη Ρωσία, την αναδάσωση του Αμαζονίου, την επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών στη Συρία, την καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Μολδαβία και την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η Ελλάδα, μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έπρεπε να συμβάλει με ποσοστό επί του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελεγχόμενων από τους εισαγγελείς ΜΚΟ σχετιζόμενων με το ΥΠΕΞ:
Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη
Χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ για προγράμματα στη Σρι Λάνκα, τη Βοσνία, την Αρμενία και τη Συρία, ύψους 3,057 εκατ. ευρώ (2000-2010). Συνεργαζόταν με την Αλληλεγγύη της Εκκλησίας.
ΔΙΔΗΝΕ - Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Γνωστή και ως «Ελληνική Αναπτυξιακή Δράση» και «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια». Εισέπραξε από την ΥΔΑΣ 2.492.728 ευρώ (2000-2010).
Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ Θεσ/κης. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ελέγχονται είναι και ένα έργο «κατασκευής σωληνώσεων νερού στην Αλβανία» ωστόσο το ποσό που προπληρώθηκε μέσω ΧΕΠ (480.000 ευρώ) διατέθηκε από το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου και όχι μέσω της ΜΚΟ.
Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη
Η ΜΚΟ Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη με έδρα την Αλεξανδρούπολη, που ελέγχθηκε εξονυχιστικά από το ΣΔΟΕ, φέρεται να δημιουργήθηκε το 1990 με αντικείμενο μεταξύ άλλων την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στους μουσουλμάνους της Θράκης και δράσεις κατά της φτώχειας στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.
Κατά την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε από τον ΥΔΑΣ με 1.373.073,65 ευρώ. Τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2014 συνελήφθησαν για χρέη προς το Δημόσιο τρία μέλη του Δ.Σ. της ΜΚΟ για συνολικές οφειλές πάνω από 2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 2007 έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις καταλογισμού κατά της ΜΚΟ.
Η δεύτερη ήταν για ποσό ύψους 842.452,42 ευρώ και αφορούσε πρόγραμμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ο συλληφθείς αργότερα πρόεδρος της ΜΚΟ Σ.Κ. (το 2007 δήλωνε στην ιστοσελίδα του υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας) εκπροσωπούσε μια σύμπραξη 5 ΜΚΟ.
Ευρωπαϊκή Προοπτική
Η οργάνωση Ευρωπαϊκή Προοπτική, δημιούργημα στενού συνεργάτη πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια. Μόνο το 2005 η Ευρωπαϊκή Προοπτική εισέπραξε 1.297.000 ευρώ για «ανακατασκευές κτιρίων στο Ιράκ και στο Ιράν, αύξηση της ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών φορέων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, επίσης για βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο».
Κεντρικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη ΜΚΟ αποτέλεσε πρώην σύμβουλος υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά. Σήμερα ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και την Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συνολικά εισέπραξε από την ΥΔΑΣ 7,516 εκατ. ευρώ.
German Marshall Fund
Ποινική δίωξη για απιστία της υπηρεσίας σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε σε 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ε. Ράικου.
Η υπόθεση σχετίζεται με κονδύλια 549.965,03 ευρώ τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα «Balkan Trust of Democracy» με απόφαση των συγκεκριμένων υπαλλήλων την περίοδο 2004-2006 σε αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία «German Marshall Fund» χωρίς να καταλήξουν στους σκοπούς για τους οποίους διατέθηκαν.
Το επίμαχο ποσό καταβλήθηκε με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε ότι χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ βάσει διάταξης που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις.
Αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών την υπό διερεύνηση ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο βιογραφικό του οποίου διαβάζουμε πως «συμμετείχε σε προγράμματα νέων ηγετών στις ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), στη Γαλλία (υπουργείο Εξωτερικών) και στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου