Μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής περιγράφεται από τους αναλυτές ως μια διαδικασία που θα κρίνει το μέλλον της Ευρωζώνης. Εάν οι Ιταλοί ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, τότε η χώρα θα μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν ψηφίσουν «όχι»,η ετυμηγορία τους θα μπορούσε να δρομολογήσει την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις κλίνουν προς το «όχι». Και όταν ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που είναι όργανα του συσττήμταος δείχνουν όχι, τότε η επικράτησή του είναι περισσότερο απο βέβαιη.
Όπως συνηθίζεται, οι λεγόμενοι "αναλυτές" επαινούν τον δοτό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. «Έχει κινήσει πολλά πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως την τροποποίηση του εργασιακού», σημειώνει ο Ντούνστμαν. «Με τις νέες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στις απολύσεις και προβλέπονται φοροελαφρύνσεις στους μικρομεσαίους».
Όμως, η κακή οικονομική κατάσταση αποδυναμώνει τη θέση του Ρέντσι, καθώς το 12% των Ιταλών μαστίζεται από την ανεργία, ενώ στους νέους, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%. Το δημόσιο χρέος έχει σκαρφαλώσει στο 130% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο, μετά από αυτό της Ελλάδας.
Άρα ένα «όχι» στο δημοψήφισμα δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να πουν «όχι» στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, «όχι» στα μέτρα λιτότητας, «όχι» στο κατεστημένο, «όχι» στο ευρώ και την Ε.Ε.
«Το προηγούμενο Τραμπ έδειξε ότι μπορεί κανείς να νικήσει τους πάντες και τα πάντα», επισημαίνει ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά. Βέβαια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνητική έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος θα σήμαινε σοκ για τις χρηματαγορές, που θα μπορούσε να επιτείνει η δυσεπίλυτη κρίση των ιταλικών τραπεζών.
Εντούτοις το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά η οικονομική στασιμότητα, επισημαίνουν αναλυτές, καθώς σε οικονομική παραλυσία δεν βρίσκεται μόνο η Ιταλία, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου