15 Δεκ 2016

Eurogroup: Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος λόγω παροχών Τσίπρα

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανακοίνωσε ότι τα μέτρα Τσίπρα υπέρ των συνταξιούχων και για το ΦΠΑ στα νησιά παραβιάζουν τις υφιστάμενες συμφωνίες, άρα τα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους παγώνουν - μέχρι το Γενάρη, όπου θα υπάρξει αναλυτική αποτίμηση από τους Θεσμούς. Την άποψη αυτή διατύπωσαν σαφώς ορισμένα από τα μέλη του Eurogroup, άρα δεν υπάρχει πλέον η ομοφωνία που θα επέτρεπε ούτως ή άλλως την εφαρμογή. 
Η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά παγώσει, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε απάντηση που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτουν μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF.

Tα όργανα του ESM έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συνδέοντας το θέμα με την παροχή έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, θέση που εξέφρασε και ο Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του.

Οι ενστάσεις Σόιμπλε
Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σήμερα Τετάρτη επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ. Οι πληροφορίες θέλουν πάντως τον ESM να παγώνει τα μέτρα ελάφρυνση του χρέους λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν δυσφορία στο Βερολίνο
Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων. «Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».
Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Πηγή: https://goo.gl/3p2Fxl

Δεν υπάρχουν σχόλια: