Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία οδηγεί σε εναλλακτικά πολιτικά σενάρια που όλα τους καταλήγουν στην τελιή επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο και την έξοδο τηςΙταλίας απο το ευρώ.
Εάν επικρατήσει το «ναι»
Ο Ιταλός δοτός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτή τη μεταρρύθμιση και στη συνέχεια την έθεσε ενώπιον όλων των πολιτικών παρατάξεων, βγαίνει ενισχυμένος, Στην περίπτωση αυτή που φαίνεται απίθανη έως αδύνατη,αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ο Ματέο Ρέντσι μάλλον θα ζητήσει πρόωρες εκλογές στον απόηχο της νίκης του. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και μόνο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή.
Εάν επικρατήσει το «όχι»
Στην περίπτωση αυτή που είναι σχεδόν βέβαιη, η παραίτηση του Ρέντσι μοιάζει αναπόφευκτη. Αλλά στη συνέχεια όλα γίνονται πιο πολύπλοκα με τα ακόλουθα πιθανά σενάρια να εφαρμόζονται στην πράξη :
1) Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης Ο Ρέντζι είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.
Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη. Γιατί ως γνωστόν πολιτικοί του τύπου Ματέο Ρέντζι, αλλάζουν εύκολα γνώμη, για την καρέκλα ρε...γαμώτο.¨Όμως, στην περίπτωση αυτή, η Πρωθυπουργική του θητεία θα μοιάζει με κόλαση, με το Κίνημα των πέντε Αστερών να ενισχύεται σημαντικά με προοπτική να κερδίσει με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στις επόμενες εκλογές όποτε γίνουν.
2) Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, εάν ερμηνευτούν σωστά οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι αλλά ακι οι προθέσεις των "Εταίρων" που ανησυχούν σφόδρα για τον ανεχόμενο ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, όλοι τους παιδιά του συστημικού καθεστώτος που αναφέρεται στο Βερολίνο.
Η κυβέρνηση αυτή θα έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, Αλλά και στην περίπτωση αυτή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα ενισχυθεί σημαντικά, με προοπτική να γίνει απόλυτα κυρίαρχο στην Ιταλική πολιτική ζωή, κάτι που φυσικά κάνει την Φράου Μέρκελ να βγάζει ...φλύκτενες.
..
3) Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Χωρίες να αποκλείεται, το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο να συμβεί γιατί οι άλλες πολιτικές παρατάξεις ανησυχούν έντονα απο τη βέβαιη επικράτηση του Μπέμπε Γκρίλο, η οποία με το σημερινό εκλογικό σύστημα είναι πθανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γι΄αυτό και όλες οι παρατάξεις επιυθμούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επι το αναλογικότερο, γεγονός που δε θα επιτρέψει την απόλυτη κυβερνηρική πλειοψηφία στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Και στην περίπτωση αυτή όμως, θα απαξιωθούν τα κόμματα που θα επιδιώξουν και θα στηρίξουν μια τέτοια επιλογή,με συνέπεια να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αναπόφεκτο το Italexit
Οποιοδήποτε σενάριο και αν επικρατήσει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία, το βέβαιο είναι ότι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, οδεύει θριαμβευτικά για την κατάληψη της εξουσίας στην Ρώμη, με την έξοδο της μεγάλης αυτής χώρας από το ευρώ να θεωρείται βέβαιη. Και τότε, η διάλυση του ευρώ στο σύνολό του, τουλάχιστον όπως το ξέρουμε σήμερα, είναι επίσης αναπόφεκτη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου