5 Δεκ 2016

Πανωλεθρία Ρέντζι και ευρωκατοχής στην Ιταλία.Το Italexit προ των πυλών


Πανωλεθρία για τον δοτό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.


«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του πρώτου στις δημοσκοπήσεις Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter, υπονοώντας προφανώς ότι άρχισε το ξήλωμα του συστημικού καθεστώτος στην Ιταλία και ειδικότερα του ευρώ με το οποίο είναι αντίθετο το Κίνημα. 

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στην ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Μια μικρή ομάδα μελών των αριστερών συνδικάτων βάσης Cobas,με συνθήματα και καπνογόνα, ζήτησαν την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι. Η κινητοποίηση οργανώθηκε κοντά στην κεντρική πλατεία Κολόνα, της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, απ΄όπου ο Ρέντσι μίλησε μετά την ήττα.


Αργά το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε «Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την παραμονή του Ρέντσι στην προεδρία του κόμματος. 

Γεγονός είναι ότι, μετά τις εξελίξεις αυτές στην Ιταλία η πολύ πιθανή πλέον προοπτική εξόδου της Ιταλίας απο την ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε καταστάσεις ντόμινο και σε άλλες χώρες και να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης με συνέπεια και την απαλλαγή της χώρας απο την ευρωκατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: