ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
«Στην Ελλάδα επεφύλασσαν θέση πειραματόζωου, για να μετατρέψουν όλη την ΕΕ σε Νοτιοανατολική Ασία στα εργασιακά της». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλά αποκλειστικά στα «Επίκαιρα» και αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βομβαρδίσει την κυβέρνηση με νομοσχέδια που θα μπλοκάρουν την εφαρμογή του Μνημονίου. Επιμένει, εμμέσως πλην σαφώς, στη θέση του για συγκρότηση εθνικού νομίσματος, αλλά υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος από την ευρωζώνη.
Ερ.: Η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής, ανέδειξε κατά τη γνώμη σας, μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική η απλώς αποτελεί μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Μέρκελ;
Απ.: Το «θαύμα» των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ κράτησε για άλλη μια φορά «τρεις μέρες».
Η Γερμανία έδωσε την εντύπωση ότι προέβη, κατά τη Σύνοδο, σε μια μικρή οπισθοχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα έκανε άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους Γερμανοποίησης της Ευρώπης.
Η ευρωζώνη με αυτές τις επιλογές δεν έχει κανένα μέλλον. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Γερμανίας έχουν μετατρέψει την ευρωζώνη σε Γερμανική «αυλή», που αναπαράγει όλο και διευρυνόμενες ανισορροπίες και ανισότητες, οι οποίες την οδηγούν στην αποσύνθεση και τη διάλυση.
Η Γερμανία έδωσε την εντύπωση ότι προέβη, κατά τη Σύνοδο, σε μια μικρή οπισθοχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα έκανε άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους Γερμανοποίησης της Ευρώπης.
Η ευρωζώνη με αυτές τις επιλογές δεν έχει κανένα μέλλον. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Γερμανίας έχουν μετατρέψει την ευρωζώνη σε Γερμανική «αυλή», που αναπαράγει όλο και διευρυνόμενες ανισορροπίες και ανισότητες, οι οποίες την οδηγούν στην αποσύνθεση και τη διάλυση.
Ερ.: Υποστηρίχθηκε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε έκτακτη φορολόγηση σε έχοντες. Ποιοι είναι οι έχοντες κ. Λαφαζάνη, για τι ύψους εισόδημα αναφέρεστε; Διότι δημιουργείται η αίσθηση της αντίφασης: από τη μια λέτε να καταργηθούν τα χαράτσια και από την άλλη, βάζετε νέους φόρους;
Απ.: Η Ελλάδα είναι ο μεγάλος παράδεισος της φορολογικής ασυλίας και της φοροδιαφυγής για τον πολύ μεγάλο πλούτο, τις πολύ μεγάλες περιουσίες, για τα πολύ μεγάλα κέρδη και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Σε αυτό το καθεστώς θέλει να βάλει τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ρωτάτε ποιο είναι ακριβώς το εισόδημα που ορίζει τους «έχοντες». Δε θα ήταν καθόλου σωστό να ορίσω προσωπικά και εν μέρει αυθαίρετα, ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος για τους «έχοντες», αν και είναι προφανές ότι μιλάμε για προσωπικό εισόδημα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.
Απ.: Η Ελλάδα είναι ο μεγάλος παράδεισος της φορολογικής ασυλίας και της φοροδιαφυγής για τον πολύ μεγάλο πλούτο, τις πολύ μεγάλες περιουσίες, για τα πολύ μεγάλα κέρδη και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Σε αυτό το καθεστώς θέλει να βάλει τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ρωτάτε ποιο είναι ακριβώς το εισόδημα που ορίζει τους «έχοντες». Δε θα ήταν καθόλου σωστό να ορίσω προσωπικά και εν μέρει αυθαίρετα, ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος για τους «έχοντες», αν και είναι προφανές ότι μιλάμε για προσωπικό εισόδημα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.
Ερ.: Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα καταθέσετε πρόταση νόμου καταγγελίας του μνημονίου, για παράδειγμα;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακρογωνιαία θέση την ακύρωση και την κατάργηση του Μνημονίου.
Το μνημόνιο δεν είναι «διαπραγματεύσιμο». Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο. Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου συνιστά χίμαιρα και γι' αυτό η συγκυβέρνηση την τελείωσε πριν την αρχίσει. Το μνημόνιο έχει στον πυρήνα του τη λιτότητα σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, με δύο λόγια την απεριόριστη ύφεση και συνακόλουθα την οικονομική και κοινωνική γενοκτονία. Γι' αυτό με το Μνημόνιο ξεμπερδεύεις, πριν αυτό ξεμπερδέψει τη χώρα.
Από τις πρώτες κινήσεις μας θα είναι φέρουμε στη Βουλή ρυθμίσεις που να επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό και το επίδομα ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να επαναφέρουν την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων καθώς και το θεσμό της διαιτησίας στην προ μνημονίου κατάσταση.
Θα βομβαρδίσουμε την κυβέρνηση με παρεμβάσεις που θα ξηλώνουν, έως πλήρους ακύρωσης, το μνημόνιο και το νεοαποικιακό μνημονιακό καθεστώς.
Ερ.: Έχετε κατά το παρελθόν υποστηρίξει πως μια ριζική λύση, είναι και η επιστροφή στη δραχμή. Συνεχίζετε να επιμένετε;
Απ.: Κύριε Παπαδημητρίου από το 1998 και πιο νωρίς, πολύ πριν η ευρωζώνη συγκροτηθεί και η Ελλάδα μπει σε αυτήν, από τις στήλες της «Αυγής» και του περιοδικού «Δίαυλος» έγραφα αυτολεξεί τα εξής:
«ΠΡΩΤΟΝ: Η ευρωζώνη, έτσι όπως οικοδομείται, κατά τις συνθήκες Μάαστριχτ και Άμστερνταμ,αποτελεί μηχανισμό κοινωνικής εκθεμελίωσης της Ευρώπης.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η διαμόρφωση του "ευρώ" δεν πρόκειται να αποβεί παράγοντας σταθερότητας αλλά περαιτέρω αστάθειας και ανασφάλειας για την Ευρώπη ως σύνολο και τα κράτη μέλη της.
ΤΡΙΤΟΝ: Ο αποκλειστικά αγοραίος και μονεταριστικός δρόμος οικοδόμησης δεν οδηγεί κατ' ανάγκη στην ενοποίηση αλλά μάλλον στην αποενοποίηση και σε περαιτέρω αποκλίσεις, παράλληλα με τηνπολιτική επικυριαρχία των ισχυρών κρατών εντός της ευρωπαϊκής Ζώνης.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η Ελλάδα θα υποστεί βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (πασιφανείς ήδη) για να εισέλθει στο ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα επιταθούν στη συνέχεια, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη Ζώνη του ενιαίου νομίσματος».
Βλέπετε να έχει διαψευστεί κάτι από όλα τα παραπάνω μετά από 14 χρόνια; Μήπως έχουν επιβεβαιωθεί;
Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια δύσοσμη κυρίαρχη πολιτική ζωή, που αποπνέει σκοταδισμό και δεν ανέχεται καμιά ουσιαστική συζήτηση παρά μόνο τις κραυγές του μονόδρομου.
Εγώ έχω προσωπικές απόψεις σε πολλά θέματα, οι οποίες δεν είναι η στιγμή να αποτυπωθούν και να εκτεθούν. Ταυτόχρονα, έχω μάθει να σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κινούμαι στο πλαίσιό τους.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που με ρωτάτε είναι γνωστό ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά η ριζική αλλαγή της τελευταίας και συνολικά της Ευρώπης.
Ερ.: Οι περισσότερες ηγεσίες στην Ευρώπη, εμμέσως πλην σαφώς, αναμένουν, τις γερμανικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2013, ελπίζοντας σε μια ριζική αλλαγή. Τι πιστεύετε;
Απ.: Αποτελεί τη μέγιστη των αυταπατών να περιμένει κάποιος να υπάρξει φως για την Ευρώπη από τις Γερμανικές εκλογές. Η Ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ, δεν διασώζονται, πλέον, με μικρο-παρεμβάσεις, με ημίμετρα και μικρο-βελτιώσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται, εδώ που φτάσαμε, μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή. Κι αυτή η προοδευτική ανατροπή μπορεί να έχει αφετηρία κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο και πρώτα απ' όλα χώρες όπως η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα επεφύλαξαν θέση «πειραματόζωου», για να μετατρέψουν όλη την ΕΕ σε νοτιοανατολική Ασία από την άποψη των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων.
Η Ελλάδα, όμως, από πειραματόζωο για την κοινωνική και εργασιακή καταστροφή της Ευρώπης, μπορεί να γίνει ο χώρος για ένα ελπιδοφόρο ανατρεπτικό πείραμα που θα αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη.
Μια προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επέφερε ένα ντόμινο μεγάλων ανατροπών σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο.
Ερ.: Αν ήσασταν εσείς, στη θέση της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ποια θα ήταν η στάση σας, τι διαφορετικό θα κάνατε, τι θα λέγατε στη καγκελάριο;
Απ.: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, τότε φαντάζομαι ότι στην ΕΕ θα είχε συμβεί, αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, ένας δημιουργικός και προοδευτικός πολιτικός σεισμός.
Η Ελλάδα, με το ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της κυβέρνησης, θα είχε καταργήσει το Μνημόνιο, πράγμα που θα έθετε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την ίδια την ΕΕ, μπροστά σε νέα δεδομένα, σε νέες προκλήσεις και ίσως σε μεγάλα διλλήματα.
Φαντάζομαι, τότε, ότι η ατζέντα των Ευρωπαϊκών Συνόδων θα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή, ενώ στην ημερήσια διάταξή τους μάλλον θα υπήρχε η αλλαγή και ίσως η ριζική αλλαγή της πορείας και της αρχιτεκτονικής για ευρωζώνη και ΕΕ.
Ερ.: Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, εξήγγειλε την ίδρυση ενός νέου αριστερού κόμματος. Τι ακριβώς θα είναι αυτο, θα είναι κίνημα, κόμμα, μαζικό πολιτικό υποκείμενο, σε ποιους θα απευθυνθείτε να γίνουν Μέλη και κυρίως, ποια θα είναι η ιδεολογική αναφορά;
Απ.: Σήμερα πράγματι χρειάζεται ένα νέο μεγάλο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όχι, όμως, οποιοδήποτε κόμμα και πολύ περισσότερο δεν έχουμε ανάγκη από ένα «βελτιωμένο» ΠΑΣΟΚ ή μια «καλή», υποτίθεται, σοσιαλδημοκρατία.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως αποτελεσματικό συλλογικό «εργαλείο» κοινωνικού μετασχηματισμού, ένα κόμμα σύγχρονης σοσιαλιστικής στρατηγικής, με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και μετάβασης. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς με βαθιά δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία και ασφαλώς ένα κόμμα με ισχυρές ταξικές κοινωνικές αναφορές, ένα αυθεντικό εργατικό και λαϊκό κόμμα, που θα ζει και θα αναπνέει μέσα στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες.
Τέλος, να υπογραμμίσω ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να έχει προμετωπίδα του την ανάγκη της συμπόρευσης και συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής Οικολογίας.
Ερ.: Συμφωνείτε με την αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια; Συμφωνείτε να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις;
Απ.: Δεν συμφωνώ καθόλου με αλλαγές προς το χειρότερο του λεγόμενου νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες.
Ασφαλώς η χώρα, ως πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη, έχει ανάγκη από σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική (που δεν υπάρχει!) για την ανακούφιση του τόπου από την πίεση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Και επ' αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις.
Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να επιχειρείται από ξενοφοβικούς και ρατσιστικούς κύκλους να μεταθέσουν τις αιτίες των κρισιακών προβλημάτων της χώρας, για να τις αποδώσουν στους ξένους!
Αυτό το τυφλό παιχνίδι δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστικό αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την εθνική μας προοπτική
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακρογωνιαία θέση την ακύρωση και την κατάργηση του Μνημονίου.
Το μνημόνιο δεν είναι «διαπραγματεύσιμο». Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο. Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου συνιστά χίμαιρα και γι' αυτό η συγκυβέρνηση την τελείωσε πριν την αρχίσει. Το μνημόνιο έχει στον πυρήνα του τη λιτότητα σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, με δύο λόγια την απεριόριστη ύφεση και συνακόλουθα την οικονομική και κοινωνική γενοκτονία. Γι' αυτό με το Μνημόνιο ξεμπερδεύεις, πριν αυτό ξεμπερδέψει τη χώρα.
Από τις πρώτες κινήσεις μας θα είναι φέρουμε στη Βουλή ρυθμίσεις που να επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό και το επίδομα ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να επαναφέρουν την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων καθώς και το θεσμό της διαιτησίας στην προ μνημονίου κατάσταση.
Θα βομβαρδίσουμε την κυβέρνηση με παρεμβάσεις που θα ξηλώνουν, έως πλήρους ακύρωσης, το μνημόνιο και το νεοαποικιακό μνημονιακό καθεστώς.
Ερ.: Έχετε κατά το παρελθόν υποστηρίξει πως μια ριζική λύση, είναι και η επιστροφή στη δραχμή. Συνεχίζετε να επιμένετε;
Απ.: Κύριε Παπαδημητρίου από το 1998 και πιο νωρίς, πολύ πριν η ευρωζώνη συγκροτηθεί και η Ελλάδα μπει σε αυτήν, από τις στήλες της «Αυγής» και του περιοδικού «Δίαυλος» έγραφα αυτολεξεί τα εξής:
«ΠΡΩΤΟΝ: Η ευρωζώνη, έτσι όπως οικοδομείται, κατά τις συνθήκες Μάαστριχτ και Άμστερνταμ,αποτελεί μηχανισμό κοινωνικής εκθεμελίωσης της Ευρώπης.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η διαμόρφωση του "ευρώ" δεν πρόκειται να αποβεί παράγοντας σταθερότητας αλλά περαιτέρω αστάθειας και ανασφάλειας για την Ευρώπη ως σύνολο και τα κράτη μέλη της.
ΤΡΙΤΟΝ: Ο αποκλειστικά αγοραίος και μονεταριστικός δρόμος οικοδόμησης δεν οδηγεί κατ' ανάγκη στην ενοποίηση αλλά μάλλον στην αποενοποίηση και σε περαιτέρω αποκλίσεις, παράλληλα με τηνπολιτική επικυριαρχία των ισχυρών κρατών εντός της ευρωπαϊκής Ζώνης.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η Ελλάδα θα υποστεί βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (πασιφανείς ήδη) για να εισέλθει στο ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα επιταθούν στη συνέχεια, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη Ζώνη του ενιαίου νομίσματος».
Βλέπετε να έχει διαψευστεί κάτι από όλα τα παραπάνω μετά από 14 χρόνια; Μήπως έχουν επιβεβαιωθεί;
Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια δύσοσμη κυρίαρχη πολιτική ζωή, που αποπνέει σκοταδισμό και δεν ανέχεται καμιά ουσιαστική συζήτηση παρά μόνο τις κραυγές του μονόδρομου.
Εγώ έχω προσωπικές απόψεις σε πολλά θέματα, οι οποίες δεν είναι η στιγμή να αποτυπωθούν και να εκτεθούν. Ταυτόχρονα, έχω μάθει να σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κινούμαι στο πλαίσιό τους.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που με ρωτάτε είναι γνωστό ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά η ριζική αλλαγή της τελευταίας και συνολικά της Ευρώπης.
Ερ.: Οι περισσότερες ηγεσίες στην Ευρώπη, εμμέσως πλην σαφώς, αναμένουν, τις γερμανικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2013, ελπίζοντας σε μια ριζική αλλαγή. Τι πιστεύετε;
Απ.: Αποτελεί τη μέγιστη των αυταπατών να περιμένει κάποιος να υπάρξει φως για την Ευρώπη από τις Γερμανικές εκλογές. Η Ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ, δεν διασώζονται, πλέον, με μικρο-παρεμβάσεις, με ημίμετρα και μικρο-βελτιώσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται, εδώ που φτάσαμε, μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή. Κι αυτή η προοδευτική ανατροπή μπορεί να έχει αφετηρία κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο και πρώτα απ' όλα χώρες όπως η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα επεφύλαξαν θέση «πειραματόζωου», για να μετατρέψουν όλη την ΕΕ σε νοτιοανατολική Ασία από την άποψη των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων.
Η Ελλάδα, όμως, από πειραματόζωο για την κοινωνική και εργασιακή καταστροφή της Ευρώπης, μπορεί να γίνει ο χώρος για ένα ελπιδοφόρο ανατρεπτικό πείραμα που θα αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη.
Μια προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επέφερε ένα ντόμινο μεγάλων ανατροπών σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο.
Ερ.: Αν ήσασταν εσείς, στη θέση της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ποια θα ήταν η στάση σας, τι διαφορετικό θα κάνατε, τι θα λέγατε στη καγκελάριο;
Απ.: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, τότε φαντάζομαι ότι στην ΕΕ θα είχε συμβεί, αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, ένας δημιουργικός και προοδευτικός πολιτικός σεισμός.
Η Ελλάδα, με το ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της κυβέρνησης, θα είχε καταργήσει το Μνημόνιο, πράγμα που θα έθετε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την ίδια την ΕΕ, μπροστά σε νέα δεδομένα, σε νέες προκλήσεις και ίσως σε μεγάλα διλλήματα.
Φαντάζομαι, τότε, ότι η ατζέντα των Ευρωπαϊκών Συνόδων θα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή, ενώ στην ημερήσια διάταξή τους μάλλον θα υπήρχε η αλλαγή και ίσως η ριζική αλλαγή της πορείας και της αρχιτεκτονικής για ευρωζώνη και ΕΕ.
Ερ.: Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, εξήγγειλε την ίδρυση ενός νέου αριστερού κόμματος. Τι ακριβώς θα είναι αυτο, θα είναι κίνημα, κόμμα, μαζικό πολιτικό υποκείμενο, σε ποιους θα απευθυνθείτε να γίνουν Μέλη και κυρίως, ποια θα είναι η ιδεολογική αναφορά;
Απ.: Σήμερα πράγματι χρειάζεται ένα νέο μεγάλο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όχι, όμως, οποιοδήποτε κόμμα και πολύ περισσότερο δεν έχουμε ανάγκη από ένα «βελτιωμένο» ΠΑΣΟΚ ή μια «καλή», υποτίθεται, σοσιαλδημοκρατία.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως αποτελεσματικό συλλογικό «εργαλείο» κοινωνικού μετασχηματισμού, ένα κόμμα σύγχρονης σοσιαλιστικής στρατηγικής, με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και μετάβασης. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς με βαθιά δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία και ασφαλώς ένα κόμμα με ισχυρές ταξικές κοινωνικές αναφορές, ένα αυθεντικό εργατικό και λαϊκό κόμμα, που θα ζει και θα αναπνέει μέσα στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες.
Τέλος, να υπογραμμίσω ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να έχει προμετωπίδα του την ανάγκη της συμπόρευσης και συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής Οικολογίας.
Ερ.: Συμφωνείτε με την αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια; Συμφωνείτε να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις;
Απ.: Δεν συμφωνώ καθόλου με αλλαγές προς το χειρότερο του λεγόμενου νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες.
Ασφαλώς η χώρα, ως πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη, έχει ανάγκη από σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική (που δεν υπάρχει!) για την ανακούφιση του τόπου από την πίεση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Και επ' αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις.
Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να επιχειρείται από ξενοφοβικούς και ρατσιστικούς κύκλους να μεταθέσουν τις αιτίες των κρισιακών προβλημάτων της χώρας, για να τις αποδώσουν στους ξένους!
Αυτό το τυφλό παιχνίδι δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστικό αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την εθνική μας προοπτική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου