13 Ιουλ 2012

BofA: Η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη πριν την Ελλάδα



Μέχρι τώρα, η χώρα-φαβορί για μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα στις οικονομικές αναλύσεις. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δύο αναλυτών της «Bank of America Merrill Lynch» ανατρέπει τα δεδομένα.

Οι οικονομολόγοι Ντέβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους (BCA) και τη θεωρία των παιγνίων, κατέληξαν ότι η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να εγκαταλείψουν πρώτες την ευρωζώνη.Μάλιστα, προειδοποιούν τους επενδυτές να μην «υποτιμούν την εθελοντική έξοδο μίας ή περισσοτέρων χωρών» από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, θα απολάμβανε σημαντικά οφέλη από μια εθελοντική έξοδο, σε σχέση με χώρες που προσπαθούν να επωφεληθούν από βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.Η έρευνα εξετάζει 11 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης και τις κατατάσσει με βάση κριτήρια, όπως το πόσο συντεταγμένη μπορεί να είναι η έξοδος κάθε χώρας από το ευρώ και αν θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξή της.

Η Ιταλία και η Ιρλανδία βρίσκονται συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, με βαθμό κατάταξης 3,5. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, με 5,3 μονάδες. Η Γερμανία δε, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ζημιά από μια έξοδό της από το ευρώ, συγκεντρώνοντας 8,5 μονάδες.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ισπανίας. Παρόλο που είναι μία από τις «χτυπημένες» από την οικονομική κρίση χώρες, δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει εθελοντικά την ευρωζώνη.Η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επίσης δεν έχουν λόγους να φύγουν από το ευρώ.
Οι δύο αναλυτές υποστηρίζουν ακόμη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να «δωροδοκήσει» την Ιταλία για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο είναι περιορισμένα τα περιθώρια των γερμανικών κινήσεων. Αυτό, επειδή η Ιταλία έχει περισσότερους λόγους από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και επειδή θα ήταν πιο ανελαστική να δεχτεί όρους παραμονής από το Βερολίνο.
IST

Δεν υπάρχουν σχόλια: