27 Μαΐ 2013

212.000 στις φυλακές για χρέη στην εφορία !

    Περισσότεροι από 212.000 πολίτες, με πάνω από 5.000 ευρώ χρέη ο καθένας, απειλούνται με φυλάκιση λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Εφορία! Επειδή οι φυλακές δεν... χωράνε τόσο κόσμο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει το όριο των ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο στις 10.000 ευρώ.Το μεταθέτει όμως για αργότερα, ώστε να αναγκαστούν περισσότεροι να ζητήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπό τον φόβο της φυλακίσεως.
    Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

    Ωστόσο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
    Η απειλή οδηγεί πολλούς να πληρώνουν τα παλαιά τους χρέη, όχι όμως και τις καινούριες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που τον Απρίλιο έφτασαν στα 58,3 δισ. ευρώ. Ετσι, παρότι οι πληρωμές παλαιών χρεών αυξάνονται (περίπου 750 εκατ. ευρώ στο α' τετράμηνο του 2013), δημιουργείται διαρκώς νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (σχεδόν 3 δισ. τον Απρίλιο) και ο «λογαριασμός» αυξάνεται διαρκώς.
    Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τους σχεδόν 7 εκατομμύρια φορολογούμενους, περισσότερα από 212.000 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) με ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικά άνω των 19 δισ. ευρώ να βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και όσοι κάνουν ρύθμιση πάντως, με το νέο σύστημα διακανονισμού χρεών θα έχουν μία και μοναδική φορά το «δικαίωμα» να αφήσουν απλήρωτη μία μόλις δόση προς την Εφορία, διαφορετικά θα χάσουν την «ασυλία».
    a 2

    Δεν υπάρχουν σχόλια: