27 Μαΐ 2013

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


«Πουλήστε τώρα τα δικαιώματα»

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η κατάσταση  που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία ως προς τη συμμετοχή τους ή μη στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, θέμα που έχει θέσει εν λευκώ στη διαχείριση των ίδιων των Ταμείων η εποπτεύουσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα τη μη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων.

Φέρνουμε στη δημοσιότητα το εμπιστευτικό έγγραφο του Γ. Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιά, με το οποίο ανακοινώνει πως συμφώνησε με την τρόικα να μη συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζώνΦέρνουμε στη δημοσιότητα το εμπιστευτικό έγγραφο του Γ. Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιά, με το οποίο ανακοινώνει πως συμφώνησε με την τρόικα να μη συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζώνΕτσι, σχεδόν ένα χρόνο από το «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία πτώχευσαν χάνοντας 13 δισ., τώρα θα χάσουν και τη θέση που κατέχουν σε μετοχές σε «βαριά» χαρτιά, καθώς θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματα προς όφελος των ξένων funds.
Η «Ε» αποκαλύπτει ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που εστάλη στις 2 Μαΐου στον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Στουρνάρας είχε διαπραγματευτεί με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι «η ως άνω απόφαση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να εισαχθεί σε δεσμευτικό κείμενο».
Για το συγκεκριμένο έγγραφο δεν ήταν ενήμερος ούτε ο υπουργός Εργασίας, που είχε δώσει την εν λευκώ διαχείριση στις διοικήσεις των Ταμείων, παρά μόνο ο Χρ. Σταϊκούρας και οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρία Αναστασία Σακελλαρίου.
Χθες Κυριακή, το απόγευμα, συνεδρίασε εκτάκτως το δ.σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο ΔΕΚΟ-Τραπεζών), το οποίο αρχικά είχε αποφασίσει να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, καθώς κατέχει 960.000 μετοχές. Διαπίστωσε όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο με δεδομένη αφ'ενός την έλλειψη «ρευστού», αφ'ετέρου τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει στον ΕΟΠΥΥ, όπου συγχωνεύτηκαν τα ταμεία Πρόνοιας του εν λόγω φορέα, αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμη την περιουσία τους. Και αυτό το γνώριζε αρχικά ο πρόεδρος του Ταμείου, Ν. Δομένικος, όταν εισηγήθηκε στο περασμένο δ.σ. την απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα χθες μέλη του δ.σ. να ζητήσουν ποινικές ευθύνες

a 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: