29 Μαΐ 2013

Πορτογαλία: Ρεκόρ πωλήσεων βιβλίου που προωθεί την αποχώρηση από το ευρώ


Το βιβλίο με τίτλο: "Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ" του οικονομολόγου Ζοάο Φερέιρα Ντο Αμαράλ, κάνει θραύση στη Πορτογαλία και έχει πυροδοτήσει νέες συζητήσεις καθώς επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Από την έκδοσή του έχει αγγίξει την κορυφή των ευπώλητων της χώρας, ξεπερνώντας πολλά βιβλία διαίτης, ακόμη και το ιδιαίτερα δημοφιλές ερωτικό μυθιστόρημα "Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι". Η έκδοσή του, αλλά ιδιαίτερα η επιτυχία του έχουν προκαλέσει έντονες δημόσιες συζητήσεις στη χώρα σχετικά με την αληθινή αιτία των οικονομικών δεινών στη χώρα: φταίει μόνο η μισητή λιτότητα που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Πορτογαλίας μέσα στην Ευρωζώνη ή μήπως είναι το ευρώ;
Όπως αναφέρει το Εθνος, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, αναλυτές και πολιτικοί έχουν αρχίσει να αναλύουν ένα ερώτημα, το οποίο μέχρι πρόσφατα περιοριζόταν αυστηρά στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων ως αντικείμενο διερεύνησης σεμιναρίων: αν δηλαδή υπάρχει πράγματι μονοπάτι ανάκαμψης μέσα στο ευρώ.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, πάντως, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό: Ευτυχώς, το θέμα σταμάτησε να αποτελεί ταμπού και πλέον γίνεται μεγάλη συζήτηση τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.
Το βιβλίο, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη έκδοσή του, έχει πουλήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από επτά χιλιάδες αντίτυπα, αριθμός μεγάλος για ένα οικονομικό εγχειρίδιο στη μικρή πορτογαλικήαγορά.
Τα επιχειρήματα του Φερέιερα Ντο Αμαράλ έχουν καταφέρει να πάρουν με το μέρος του αρκετούς προβεβλημένους τραπεζίτες ενώ αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάλεσε την Πορτογαλία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να εγκαταλείψουν το ευρώ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά το κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς της Ευρώπης θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

α 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: